fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryba w kubraczku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5efa9184-84e1-4d37-b4f9-d9d07016a5d5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ryba w kubraczku

Przygotowanie

  • Zieleninę (natkę i miętę) drobno siekamy
  • Cytrynę kroimy w cienkie plastry
  • Rybę przyprawiamy z każdej strony (solą i pieprzem)
  • Na czystym blacie rozkładamy plastry szynki, na każdym z nich kładziemy liść szałwii, natkę, plaster cytryny oraz rybę i całość owijamy szynką
  • W rondlu zagotowujemy osoloną wodę
  • Wrzucamy groszek z miętą i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Następnie groszek odcedzamy i przenosimy do blendera
  • Dodajemy tłuszcz (masło) i blendujemy na gładką masę
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy rybę i smażymy z każdej strony przez ok. 5 minut (szynka powinna być chrupiąca)
  • Na talerze nakładamy rybę, a obok purée groszkowo-miętowe

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
  • Groszek zielony (400 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
  • Masło (30 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Mięta (świeża) (6 g)
  • Szałwia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki dziecięce – sówki

Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt słońca, skrzydeł i noska Z ogórka wycinamy kawałki na kształt krwi i noska Z sera wycinamy kółka Z chleba wycinamy okręgi Wszystkie składniki układamy na talerzu…

WIĘCEJ >

Wiosenne warzywa z miętą

Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry, przenosimy do naczynia do gotowania na parze i przykrywamy pokrywką Następnie naczynie z ziemniakami kładziemy na rondel z wrzącą wodą i gotujemy ziemniaki przez ok. 15 minut Cukinię kroimy…

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 2

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Pasta z wątróbki z jabłkiem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Jabłko kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i ogonek Kroimy jabłko w kostkę i dorzucamy do cebuli…

WIĘCEJ >