fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż pomarańczowo-miętowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca51e67d7-e6b7-42d4-980e-9934dd3de070
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ryż pomarańczowo-miętowy

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy orzechy i podsmażamy przez ok. 2-4 minuty (do momentu, aż nabiorą złotego koloru i pokryją się tłuszczem)
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, imbir oraz skórkę z pomarańczy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy potrawę pod przykryciem przez ok. 20 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki)
  • Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy zieleninę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (300 ml)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Orzech nerkowca (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Mięta (świeża) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki gryczane z jajecznicą

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji W tym czasie szczypiorek drobno siekamy Gotową jajecznicę nakładamy na kanapki i posypujemy szczypiorkiem

WIĘCEJ >

Twarożek z nerkowców w wersji słodkiej

Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać sokiem z cytryny, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze…

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Koktajl pomarańczowo-pietruszkowy

Myjemy mango, obieramy i usuwamy pestkę Myjemy natkę pietruszki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy sok pomarańczowy Blendujemy

WIĘCEJ >