fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż pomarańczowo-miętowy

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-287
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryż pomarańczowo-miętowy

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy orzechy i podsmażamy przez ok. 2-4 minuty (do momentu, aż nabiorą złotego koloru i pokryją się tłuszczem)
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, imbir oraz skórkę z pomarańczy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy potrawę pod przykryciem przez ok. 20 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki)
  • Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy zieleninę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (300 ml)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Orzech nerkowca (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Mięta (świeża) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Truskawki

Truskawki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Łosoś z sałatką z awokado i rzodkiewki

Awokado obieramy i kroimy w paski Rzodkiewkę kroimy w plastry Do miski wlewamy tłuszcz, syrop klonowy oraz sok z cytryny, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy Na talerzu układamy wszystkie warzywa i polewamy sosem, na…

WIĘCEJ >

Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado

Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >

Pieczarki duszone z pietruszką, czosnkiem i pomidorową passatą

Pieczarki dokładnie oczyszczamy Natkę pietruszki targamy na części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy pieczarki i podsmażamy przez ok. 10 minut Dodajemy natkę pietruszki, passatę…

WIĘCEJ >