fbpx
logo
Szukaj
open close

Ryż pomarańczowo-miętowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca51e67d7-e6b7-42d4-980e-9934dd3de070
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ryż pomarańczowo-miętowy

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy orzechy i podsmażamy przez ok. 2-4 minuty (do momentu, aż nabiorą złotego koloru i pokryją się tłuszczem)
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, imbir oraz skórkę z pomarańczy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy potrawę pod przykryciem przez ok. 20 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki)
  • Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy zieleninę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (300 ml)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Orzech nerkowca (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Mięta (świeża) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Miks wędlin z miksem sałat

Wędliny układamy na talerzu Obok układamy sałaty i polewamy sosem  

WIĘCEJ >

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut) Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie Gdy ostygnie, kroimy dynię…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Sałatka z kiszonego ogórka

Ogórki kroimy na pól i w półksiężyce Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę Cebulę i jabłko kroimy w kostkę Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy Wszystkie składniki wkładamy do miski Dodajemy zieleninę i oliwę Lekko…

WIĘCEJ >