fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z jabłkiem i granatem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c235f0fba-7d94-46ee-8b92-88a72578dbe1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryż z jabłkiem i granatem

Przygotowanie

  • Ryż płuczemy na sicie, a następnie przenosimy do garnka
  • Dodajemy tłuszcz i prażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę)
  • Jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski
  • Dodajemy sól i jabłko, wlewamy mleko, wyciskamy połowę pestek granatu i dokładnie mieszamy
  • Gotowy ryż nakładamy do misek i posypujemy migdałami oraz drugą połową pestek z granatu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia ryżu z innymi dodatkami.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Mleko ryżowe (250 ml)
  • Ryż jaśminowy (190 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Granat (100 g)
  • Migdał (30 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Obieraczka do warzyw, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Szparagi z spaghetti warzywnym

Obieramy marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek Cukinię, marchew i pietruszkę trzemy na makaron narzędziem, które mamy (jak nie mamy nic, to nożem w podłużne plastry a potem plastry kroimy w paseczki/makaron) Cebulę i czosnek kroimy…

WIĘCEJ >

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową. W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej,…

WIĘCEJ >

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

Sałatka: Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką…

WIĘCEJ >