fbpx
logo
Szukaj
open close

Ryż z jabłkiem i granatem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c235f0fba-7d94-46ee-8b92-88a72578dbe1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ryż z jabłkiem i granatem

Przygotowanie

  • Ryż płuczemy na sicie, a następnie przenosimy do garnka
  • Dodajemy tłuszcz i prażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę)
  • Jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski
  • Dodajemy sól i jabłko, wlewamy mleko, wyciskamy połowę pestek granatu i dokładnie mieszamy
  • Gotowy ryż nakładamy do misek i posypujemy migdałami oraz drugą połową pestek z granatu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia ryżu z innymi dodatkami.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Mleko ryżowe (250 ml)
  • Ryż jaśminowy (190 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Granat (100 g)
  • Migdał (30 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Obieraczka do warzyw, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Lemoniada bazyliowa

Jedną szklankę wody podgrzewamy i w niej rozpuszczamy cukier. Taki syrop odstawiamy, żeby się ostudził. Następnie blendujemy wszystkie składniki i przecedzamy przez sitko aby pozbyć się resztek listków. Lemoniadę podajemy schłodzoną.

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >

Żeberka z wolnowaru w warzywach z imbirem

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Czekoladowa komosanka

Komosę ryżową gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko…

WIĘCEJ >