fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz8-1-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Przygotowanie

  • Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały)
  • Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej)
  • Śliwki pokroić na połówki i położyć na sałacie
  • Polać sosem
  • Posypać nerkowcami

Rady dietetyka

Orzechy możesz wymienić na inne. Rodzaje sałat oraz serów są dowolne. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Działaj, testuj!

Uwagi

Przepisy na własny sos vinaigrette znajdziesz w przepisach powiązanych. Możesz również użyć octu jabłkowego oraz oliwy z oliwek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 liście sałaty rzymskiej (ok. 105 g)
  • 2 plasterki sera pleśniowego (50 g, możesz użyć: roquefort, rokpol lub lazur)
  • 1 garść orzechów nerkowca (ok. 35 g)
  • 5 sztuk suszonych śliwek (35 g)
  • 4 łyżki vinaigrette granatowego (40 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosanki z kaszy jaglanej

Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy. Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc. Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy…

WIĘCEJ >

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Pudding z owocami

Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy…

WIĘCEJ >