fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz8-1-6

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Przygotowanie

  • Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały)
  • Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej)
  • Śliwki pokroić na połówki i położyć na sałacie
  • Polać sosem
  • Posypać nerkowcami

Rady dietetyka

Orzechy możesz wymienić na inne. Rodzaje sałat oraz serów są dowolne. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Działaj, testuj!

Uwagi

Przepisy na własny sos vinaigrette znajdziesz w przepisach powiązanych. Możesz również użyć octu jabłkowego oraz oliwy z oliwek.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 liście sałaty rzymskiej (ok. 105 g)
  • 2 plasterki sera pleśniowego (50 g, możesz użyć: roquefort, rokpol lub lazur)
  • 1 garść orzechów nerkowca (ok. 35 g)
  • 5 sztuk suszonych śliwek (35 g)
  • 4 łyżki vinaigrette granatowego (40 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Shake gruszkowo – imbirowy z wodą kokosową

Gruszkę obrać, przekroić i usunąć gniazdo nasienne Pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera Imbir obrać, posiekać i dodać do blendera Dolać mleko kokosowe Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >

Praliny daktylowe

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do czystego suchego garnka Dolewamy mleka kokosowego Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować Wrzucamy daktyle Widelcem obracamy, żeby równo obtoczyły…

WIĘCEJ >

Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami

Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości Mięso pokroić na 3 plastry Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa…

WIĘCEJ >

Żelki borówkowe

Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….

WIĘCEJ >