Sałatka Caprese
Sałatka Caprese
Przygotowanie
- Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry
- Podajemy na talerzu i przekładamy z plastrami mozzarelli, listkami bazylii
- Skrapiamy oliwą z oliwek i olejem MCT
- Doprawiamy do smaku, ewentualnie polewamy octem balsamicznym
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej codziennej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Zainspiruj się naszą propozycją sałatki Caprese z sosem z granatów – zajrzyj do powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- 1 pomidor (170 g)
- 1 kulka sera mozzarella (125 g)
- 1 garść świeżej bazylii (24 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 łyżka oleju MCT (15 g)
- 1 garść orzechów włoskich (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Morele suszone z sarną zapiekane w boczku
Mięso mieliny w maszynce na standardowym sitku Morele kroimy w paski i mieszamy z mięsem Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy Formujemy 5 kulek i zawijamy każdą w boczek Spinamy wykałaczką Układamy na blaszce lub naczyniu…
WIĘCEJ >Meksykańska sałatka z kurczaka
Pierś z kurczaka gotujemy ok. 20-30 minut, a następnie po wystudzeniu kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. W miseczce przygotowujemy sos, łącząc: majonez, sok z cytryny, chilli, kmin, sól…
WIĘCEJ >Chleb kokosowy
Wymieszać wszystkie składniki razem i wlać do wysmarowanej olejem kokosowym formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Obrócić bochenek i poczekać, aż całkowicie ostygnie na stojaku przed podaniem.
WIĘCEJ >Pieczone talarki z cukiniowe z łososiem
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Cukinię kroimy w plasterki, układamy na papierze do pieczenia i następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą Talarki wkładamy do piekarnika na 30 minut Po tym czasie, każdy talarek smarujemy serkiem…
WIĘCEJ >