fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka Cezara

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cde1eeafe-7b50-4230-b618-90f5e4df7cea
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka Cezara

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe)
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę i olej), dodajemy majonez, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Na talerzu rozkładamy sałaty, cząstki pomidora oraz mięso i całość polewamy sosem oraz posypujemy serem i pestkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych przepisów.

Opcjonalnie możesz dodać do sałatki grzanki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 16
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor koktajlowy (180 g)
  • Kurczak pierś (100 g)
  • Rukola (35 g)
  • Sałata roszponka (35 g)
  • Majonez (25 g)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Ser Parmezan (15 g)
  • Olej MCT (15 ml)
  • Pestki dyni obrane (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mięso mielone – przepis podstawowy

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >

Chłodnik z awokado z serem kozim

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i wrzucamy miąższ do naczynia, w którym będziemy `miksować Dodajemy sok z cytryny i mleko kokosowe Dodajemy twaróg kozi Lekko pieprzymy Miksujemy Próbujemy i ewentualnie dosalamy (zależy jak słony był ser)…

WIĘCEJ >

Zapiekanka gryczana

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę…

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >