Sałatka Cezara
Sałatka Cezara
Przygotowanie
- Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe)
- Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę i olej), dodajemy majonez, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Pomidora kroimy w cząstki
- Na talerzu rozkładamy sałaty, cząstki pomidora oraz mięso i całość polewamy sosem oraz posypujemy serem i pestkami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych przepisów.
Opcjonalnie możesz dodać do sałatki grzanki.
Autor
Lista składników
- Pomidor koktajlowy (180 g)
- Kurczak pierś (100 g)
- Rukola (35 g)
- Sałata roszponka (35 g)
- Majonez (25 g)
- Bazylia (świeża) (24 g)
- Ser Parmezan (15 g)
- Olej MCT (15 ml)
- Pestki dyni obrane (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mięso mielone – przepis podstawowy
Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…
WIĘCEJ >Chłodnik z awokado z serem kozim
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i wrzucamy miąższ do naczynia, w którym będziemy `miksować Dodajemy sok z cytryny i mleko kokosowe Dodajemy twaróg kozi Lekko pieprzymy Miksujemy Próbujemy i ewentualnie dosalamy (zależy jak słony był ser)…
WIĘCEJ >Zapiekanka gryczana
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę…
WIĘCEJ >Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami
Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >