Sałatka jesienna z granatem
Sałatka jesienna z granatem
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C
- Wykładamy papier do pieczenia na blachę
- Wykładamy na blachę dynię, skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz
- Pieczemy około 40 minut, aż do miękkości
- Gotujemy komosę ryżową
- Do dużej miski dajemy komosę, upieczoną dynię, rukolę, nasiona słonecznika, pestki granatu, łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Mieszamy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne sałatki.
Autor
Lista składników
- 1 szklanka komosy ryżowej (180 g)
- 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę (420 g)
- 2 garści rukoli (40 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- 6 łyżek nasion słonecznika (60 g)
- 3 łyżki pestek granatu (51 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zielony koktajl z natką pietruszki
Awokado obieramy i kroimy na drobne kawałki Wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy pozostała składniki i miksujemy
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym i z truskawkami i z bazylią
Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy truskawki, posiekane orzechy i listki bazylii
WIĘCEJ >Purée z dyni
Przekroić dynię na pół i usunąć z niej nasiona Następnie taką dynię piec w temperaturze 170-200°C przez około 45 minut, aby można było łatwo wbić w nią nóż lub widelec Po ostudzeniu wybrać miąższ Jeżeli miąższ…
WIĘCEJ >Pasta z buraków i słonecznika
Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…
WIĘCEJ >