Sałatka nicejska z ryżem
Sałatka nicejska z ryżem
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości)
- Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-8 minut (na twardo)
- Pomidorki kroimy na pół i przenosimy do miski
- Ryż oraz fasolkę odcedzamy i przenosimy do miski z pomidorkami
- Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy, kroimy na pół i przenosimy do miski z pomidorkami
- Do miski z pomidorkami dodajemy oliwki oraz tuńczyka i całość delikatnie mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy tłuszcz oraz ocet i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy sosem sałatkę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Tuńczyk w sosie własnym (375 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Pomidor koktajlowy (200 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (150 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Oliwki czarne (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Flaki wołowe
Marchew, pietruszkę i seler obieramy Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było piasku, kroimy w półksiężyce Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >Barszcz rosyjski
Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…
WIĘCEJ >Grillowane warzywa z boczniakami
Warzywa obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz. Warzywa smażyć z grzybami po kilka minut z każdej strony, doprawić i przykryć pokrywką, dusić 2-3 minuty.
WIĘCEJ >Grillowane owoce na oleju kokosowym
Kroimy ananasa w plastry i obieramy ze skórki i wycinamy zdrewniałe „oczko” z środka Gruszkę kroimy w plastry Jabłko kroimy w plastry Usuwamy pestki i gniazda nasienne Mango obieramy i kroimy w plastry (mango nie…
WIĘCEJ >