Sałatka nicejska z ryżem
Sałatka nicejska z ryżem
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości)
- Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-8 minut (na twardo)
- Pomidorki kroimy na pół i przenosimy do miski
- Ryż oraz fasolkę odcedzamy i przenosimy do miski z pomidorkami
- Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy, kroimy na pół i przenosimy do miski z pomidorkami
- Do miski z pomidorkami dodajemy oliwki oraz tuńczyka i całość delikatnie mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy tłuszcz oraz ocet i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy sosem sałatkę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Tuńczyk w sosie własnym (375 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Pomidor koktajlowy (200 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (150 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Oliwki czarne (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.