fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka nicejska z ryżem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-137
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka nicejska z ryżem

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości)
  • Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-8 minut (na twardo)
  • Pomidorki kroimy na pół i przenosimy do miski
  • Ryż oraz fasolkę odcedzamy i przenosimy do miski z pomidorkami
  • Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy, kroimy na pół i przenosimy do miski z pomidorkami
  • Do miski z pomidorkami dodajemy oliwki oraz tuńczyka i całość delikatnie mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz oraz ocet i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy sosem sałatkę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tuńczyk w sosie własnym (375 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Pomidor koktajlowy (200 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwki czarne (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwica z grzybami w cieście

Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w cienkie plasterki Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtko i dokładnie roztrzepujemy Mięso nacieramy przyprawami (solą i pieprzem) Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Kładziemy mięso i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Chrupiąca ryba z pikantną salsą

Papryki oraz chili kroimy w drobną kostkę i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z paprykami Na pomidorach robimy nacięcia w kształcie małych krzyżyków, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i…

WIĘCEJ >

Placek z pomidorami

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Paprykę kroimy w małą kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Tłuszcz (masło) roztapiamy w małym garnku i wyłączamy kuchenkę Do blendera wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy…

WIĘCEJ >

Potrawka z serc drobiowych

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Serca dokładnie oczyszczamy z białych części Podgardle kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy serca, podgardle oraz przyprawy (poza solą)…

WIĘCEJ >