fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka nicejska z ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c22db7c29-1926-43af-88fd-d15823dd07e9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka nicejska z ryżem

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości)
  • Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-8 minut (na twardo)
  • Pomidorki kroimy na pół i przenosimy do miski
  • Ryż oraz fasolkę odcedzamy i przenosimy do miski z pomidorkami
  • Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy, kroimy na pół i przenosimy do miski z pomidorkami
  • Do miski z pomidorkami dodajemy oliwki oraz tuńczyka i całość delikatnie mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz oraz ocet i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy sosem sałatkę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tuńczyk w sosie własnym (375 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Pomidor koktajlowy (200 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwki czarne (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Flaki wołowe

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było piasku, kroimy w półksiężyce Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Barszcz rosyjski

Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa z boczniakami

Warzywa obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz. Warzywa smażyć z grzybami po kilka minut z każdej strony, doprawić i przykryć pokrywką, dusić 2-3 minuty.  

WIĘCEJ >

Grillowane owoce na oleju kokosowym

Kroimy ananasa w plastry i obieramy ze skórki i wycinamy zdrewniałe „oczko” z środka  Gruszkę kroimy w plastry  Jabłko kroimy w plastry  Usuwamy pestki i gniazda nasienne  Mango obieramy i kroimy w plastry (mango nie…

WIĘCEJ >