Sałatka pomidorowa
Sałatka pomidorowa
Przygotowanie
- Pomidory kroimy w ćwiartki
- Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy zieleninę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy tłuszcz oraz ocet i całość dokładnie blendujemy
- Następnie zawartość blendera przelewamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki
- Pomidory kroimy w cząstki
- Pomidorki koktajlowe kroimy na pół
- Wszystkie pomidory przenosimy do miski i przed samym podaniem polewamy dressingiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.
Opcjonalnie możesz dodać do sałatki cebulę czerwoną lub białą.
Autor
Lista składników
- Pomidor (680 g)
- Pomidor koktajlowy (160 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Bazylia (świeża) (12 g)
- Ocet balsamiczny (6 ml)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotlety jagnięce z sosem oliwkowym
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dodajemy oliwki, dolewamy tłuszcz i całość blendujemy, tak aby w sosie pozostały…
WIĘCEJ >Ryż z tuńczykiem
Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości Przekładamy na sito i kilkukrotnie przelewamy zimną wodą, a następnie odcedzamy Dodajemy tuńczyka i mieszamy
WIĘCEJ >Pasta kasztanowa
Mamy otrzymać bardzo gęsty krem. Mąkę przesiać przez sitko – łatwiej się połączy z miodem. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeżeli pasta jest lejąca dodajemy więcej mąki kasztanowej. Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w pokojowej temperaturze.
WIĘCEJ >Domowa żółta musztarda
Mąkę z gorczycy mieszamy z przyprawami i zalewamy wodą, miksujemy blenderem Ustawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy do momentu aż zmniejszy się objętość o połowę przez około 40 minut Po tym czasie dolewamy ocet Gotujemy…
WIĘCEJ >