Sałatka z gotowanym łososiem
Sałatka z gotowanym łososiem
Przygotowanie
- Łososia myjemy, suszymy i solimy
- Układamy na wkładce do gotowania na parze i gotujemy przez około 15 minut
- W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy kalafiora do miękkości i odcedzamy
- Sałatę targamy, ogórka kroimy, dodajemy gotowanego łososia i kalafiora
- Posypujemy kaparami i polewamy oliwą z oliwek
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia łososia.
Autor
Lista składników
- Sałata rzymska (105 g)
- Kalafior (świeży) (100 g)
- Łosoś dziki (świeży) (100 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kapary z ogonkiem (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Warzywa w sosie z boczkiem
Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.
WIĘCEJ >Pasta gryczana
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy cebulę 2-3 min Dodajemy do ugotowanej kaszy Dodajemy ugotowane jajko Solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem
WIĘCEJ >Sałatka ziemniaczano – śledziowa
Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy…
WIĘCEJ >Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem
Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…
WIĘCEJ >