fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z jajem, szynką parmeńską i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6fddb727-6b3b-45f0-86c8-c7a2cbd9258b
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z jajem, szynką parmeńską i awokado

Przygotowanie

  • Awokado obieramy i kroimy w paski
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Wszystkie warzywa oraz szynkę układamy na talerzu, tak jak na załączonym obrazku
  • Całość polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i octu
  • Wrzącą wodę mieszamy, tak aby wirowała
  • Na wirujący wrzątek wybijamy jajo i gotujemy przez ok. 3-5 minut, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową i kładziemy na sałatkę
  • Całość posypujemy nasionami chia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Awokado (70 g)
  • Rukola (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Szynka parmeńska (30 g)
  • Rzodkiewka (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Chia – nasiona (10 g)
  • Ocet spirytusowy (5 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżanka z rodzynkami i nerkowcami

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Ryżankę przenosimy do miski i posypujemy bakaliami

WIĘCEJ >

Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym

Gruszki: Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek) Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone z brokułem, łososiem i kiełkami

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy Łososia kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, dodajemy brokuły oraz łososia, posypujemy przyprawami i smażymy…

WIĘCEJ >

Sałatka z bakłażana z oliwkami

Bakłażana myjemy, suszymy i kroimy w dużą kostkę (2×2 cm) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wrzucamy kostki bakłażana, polewamy 4 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy Wstawiamy do piekarnika i pieczemy…

WIĘCEJ >