fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z jajem, szynką parmeńską i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6fddb727-6b3b-45f0-86c8-c7a2cbd9258b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z jajem, szynką parmeńską i awokado

Przygotowanie

  • Awokado obieramy i kroimy w paski
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Wszystkie warzywa oraz szynkę układamy na talerzu, tak jak na załączonym obrazku
  • Całość polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i octu
  • Wrzącą wodę mieszamy, tak aby wirowała
  • Na wirujący wrzątek wybijamy jajo i gotujemy przez ok. 3-5 minut, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową i kładziemy na sałatkę
  • Całość posypujemy nasionami chia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Awokado (70 g)
  • Rukola (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Szynka parmeńska (30 g)
  • Rzodkiewka (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Chia – nasiona (10 g)
  • Ocet spirytusowy (5 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Papryka nadziewana mięsem mielonym

W rondlu zagotowujemy wodę Z papryk odcinamy wierzchy i odkładamy na bok, a wnętrze papryk wydrążamy Papryki wkładamy do wrzącej wody na ok. 2 minuty, a następnie odcedzamy Do garnka wlewamy bulion, wsypujemy ryż i…

WIĘCEJ >

Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion, dodajemy przyprawy (szafran) i gotujemy (na małym ogniu) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >

Kurczak z patelni z grochem cukrowym

Mięso kroimy na kawałki Do miski wsypujemy przyprawy (curry i garam masala), dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz (olej sezamowy) i całość dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty…

WIĘCEJ >