fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z bekonem, jajami i pomidorem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc4cbb057-5375-430c-b8b1-9b1ce4955e60
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z bekonem, jajami i pomidorem

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy plastry bekonu i wytapiamy z nich tłuszcz oraz smażymy do momentu, aż staną się chrupiące
  • Do miski przelewamy tłuszcz z bekonu, dolewamy ocet oraz dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Pomidora kroimy w ćwiartki
  • Na talerzach układamy warzywa oraz bekon i polewamy sosem oraz posypujemy nasionami
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek)
  • Jaja przenosimy na wierzch sałatek

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (170 g)
  • Sałata rzymska (140 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Boczek wieprzowy parzony (60 g)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Pestki słonecznika obrane (10 g)
  • Sezam biały (5 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placuszki z cukinii

Cukinię myjemy, trzemy na tarce, odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie należy odlać sok. Natkę i cebulę drobno siekamy. Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placki…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów

Schab faszerowany: Obieramy 1 cebulę, kroimy w kostkę Gruszkę kroimy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, ogonek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 2 min Dodajemy wątróbkę, podsmażamy 4 min…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą Dolewamy wodę i lekko solimy Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki…

WIĘCEJ >