fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata z orzechami włoskimi i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c794f8c09-ba84-4f7a-a860-fc9f6e68e034-1

Sałata z orzechami włoskimi i awokado

Przygotowanie

  • Sałatę strzępiastą i radicchio podrzeć w palcach
  • Dodać rukolę
  • Pomidora opłukać i pokroić na ćwiartki
  • Ogórek przekroić wzdłuż na pół i pociąć w półplasterki
  • Awokado obrać obieraczką do warzyw i pokroić w paski
  • Sałaty i warzywa ułożyć na talerzu
  • Posypać orzechami
  • Polać sosem 

Rady dietetyka

Jeśli nie spożywasz dużej ilości orzechów i nasion – kwas fitynowy nie będzie szkodliwy dla Twojego organizmu.

Dopasuj składniki tego przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Orzechy najlepiej jest namoczyć dzień wcześniej. Dzięki temu nie będą gorzkie oraz stracą zawartość kwasu fitynowego – substancja antyodżywcza.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia tego typu sałatek.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 2 liście sałaty radicchio (70 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 1 garść orzechów włoskich (30 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy sok z cytryny do naczynia Dodajemy oliwę Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy Nakładamy pastę na…

WIĘCEJ >

Pasta z makreli z chlebem gryczanym

Makrelę obieramy ze skóry i ości Umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować Dodajemy masło i przecier / koncentrat pomidorowy Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Próbujemy i doprawiamy do smaku

WIĘCEJ >

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

Marchew i pietruszkę obieramy Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki Cykorię przekraway na pół Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Sałatka z cukinii i pomidorów z oliwkami

Cukinię myjemy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy ją na wstążki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Całość mieszamy z oliwkami, oliwą z oliwek i przyprawami.

WIĘCEJ >