fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata z orzechami włoskimi i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c794f8c09-ba84-4f7a-a860-fc9f6e68e034-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałata z orzechami włoskimi i awokado

Przygotowanie

  • Sałatę strzępiastą i radicchio podrzeć w palcach
  • Dodać rukolę
  • Pomidora opłukać i pokroić na ćwiartki
  • Ogórek przekroić wzdłuż na pół i pociąć w półplasterki
  • Awokado obrać obieraczką do warzyw i pokroić w paski
  • Sałaty i warzywa ułożyć na talerzu
  • Posypać orzechami
  • Polać sosem 

Rady dietetyka

Jeśli nie spożywasz dużej ilości orzechów i nasion – kwas fitynowy nie będzie szkodliwy dla Twojego organizmu.

Dopasuj składniki tego przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Orzechy najlepiej jest namoczyć dzień wcześniej. Dzięki temu nie będą gorzkie oraz stracą zawartość kwasu fitynowego – substancja antyodżywcza.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia tego typu sałatek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 2 liście sałaty radicchio (70 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 1 garść orzechów włoskich (30 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…

WIĘCEJ >

Koktajl cytrynowy z mlekiem roślinnym

W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, dodajemy śmietankę, sok z cytryny, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do szklanki i podajemy od razu

WIĘCEJ >

Warzywa zapiekane z serem kozim

Paprykę, bakłażana i ser kroimy w kostkę. Piekarnik ustawiamy na 180 st. C. W żaroodpornym naczyniu układamy wszystkie warzywa i ser, dodajemy kozieradkę i odrobinę solimy.  Całość polewamy rozpuszczonym wcześniej olejem kokosowym i wstawiamy do…

WIĘCEJ >

Banalnie proste ciasto z owocem kaki

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu. Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i blendujemy na dość gładką masę. Kwadratową formę do pieczenia o…

WIĘCEJ >