Sałatka z krewetkami
Sałatka z krewetkami
Przygotowanie
- Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- W garnku zagotowujemy wodę
- Krewetki dokładnie oczyszczamy, a następnie wrzucamy do wrzącej wody, dodajemy przyprawy (sól), ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
- Następnie krewetki odcedzamy
- Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy w drobną kostkę
- Seler kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Do miski wrzucamy krewetki, seler, cebulę oraz jaja i mieszamy
- Dodajemy majonez oraz sok z cytryny i ponownie dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (153 g)
- Krewetka koktajlowa (świeża) (120 g)
- Majonez (120 g)
- Seler naciowy (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Cebula czerwona (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Meksykańska sałatka z kurczaka
Pierś z kurczaka gotujemy ok. 20-30 minut, a następnie po wystudzeniu kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. W miseczce przygotowujemy sos, łącząc: majonez, sok z cytryny, chilli, kmin, sól…
WIĘCEJ >Sałatka z serem gorgonzola i orzechami włoskimi
Ser kroimy w kostkę Orzechy łamiemy na kawałki Brzoskwinię obieramy, usuwamy pestki i kroimy owoce na kawałki Do miski wlewamy tłuszcz i ocet, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy Do osobnej miski wrzucamy…
WIĘCEJ >Capresse z sosem z granatów – sałatka
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…
WIĘCEJ >Surówka selerowa z orzechami włoskimi
Seler z jabłkiem obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Orzechy drobno siekamy, dodajemy do miski i mieszamy Jogurt mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny i z przyprawami, po czym polewamy sosem surówkę…
WIĘCEJ >