Zdrowa sałatka buraczana ze świeżym szpinakiem
Zdrowa sałatka buraczana ze świeżym szpinakiem
Przygotowanie
- Buraki kroimy w pół plastry
- Z granatu wydrążamy pestki
- Na talerzu układamy szpinak, na wierzchu kładziemy buraki i całość posypujemy pestkami granatu, orzechami oraz przyprawami i polewamy tłuszczem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Burak ugotowany (190 g)
- Szpinak (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Granat (25 g)
- Orzech włoski (24 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jajo sadzone, boczek, ser żółty, awokado i rukola
Awokado obieramy, kroimy w plastry i układamy na talerzu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jajo i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białka) Obok jaja kładziemy plastry boczku i podsmażamy przez ok….
WIĘCEJ >Czekoladowa gryczanka
Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na…
WIĘCEJ >Orzeźwiający koktajl na śniadanie
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy herbatę, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut Następnie przecedzamy herbatę przez sitko, wyrzucamy liście, a płyn wkładamy do lodówki na ok. 30 minut Do blendera wlewamy herbatę, jogurt oraz…
WIĘCEJ >Frittata z dziczyzną z wolnowaru
Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na „low”) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >