Sałatka z krewetkami
Sałatka z krewetkami
Przygotowanie
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Czosnek obieramy i kroimy w plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
- Wrzucamy krewetki oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty (na dużym ogniu)
- Wyłączamy kuchenkę, dodajemy przyprawy i mieszamy
- Pomidora kroimy w cząstki
- Ogórka kroimy w pół plastry
- Na talerzu układamy sałaty oraz pokrojone warzywa, a na wierzch kładziemy krewetki z czosnkiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.
Do sałatki możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. awokado.
Autor
Lista składników
- Pomidor koktajlowy (180 g)
- Ogórek długi (180 g)
- Krewetka black tiger (świeża) (120 g)
- Szpinak (50 g)
- Sałata roszponka (25 g)
- Masło klarowane ghee (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Sałatka z kalafiora i topinamburu
Topinambur obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Szynkę kroimy w paski Czosnek obieramy…
WIĘCEJ >Sałatka z krewetkami i żółtym serem
Ser kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w paski, a następnie na 2-3 części Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Następnie gotujemy krewetki we wrzącej wodzie przez…
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z fetą
Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…
WIĘCEJ >Szybka sałatka z rukolą
Ogórka kroimy w plasterki Do ogórka dodajemy pomidorki, rukolę i garść pestek dyni Polewamy sosem vinaigrette, mieszamy
WIĘCEJ >