Sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem
Przygotowanie
- Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w większą kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec)
- Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 8-10 minut (do momentu, aż mięso nie będzie surowe)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do osobnej miski wrzucamy sałaty, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz kurczaka, całość skrapiamy tłuszczem (oliwą) i delikatnie mieszamy
- Sałatę posypujemy serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (300 g)
- Sałata lollo rosso (70 g)
- Sałata roszponka (70 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Kukurydza – kolba (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka z zielona fasolką
Z fasolki i grochu odcinamy końcówki W rondlu zagotowujemy wodę Na wrzątek wrzucamy fasolkę i gotujemy przez ok. 7-10 minut Po tym czasie dorzucamy groch i gotujemy całość przez ok. 5 minut (warzywa powinny być…
WIĘCEJ >Jajecznica – ptaszek
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy boczek i podsmażamy do momentu, aż stanie się chrupiący Następnie przenosimy boczek na talerz Na patelnię wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji Paprykę kroimy…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – rakieta z serem
Z kromki chleba wycinamy trzy części, na kształt rakiety Rzodkiewkę kroimy w plastry Z ogórka wycinamy paski Z sera wycinamy paski, gwiazdki i księżyc Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt rakiety, tak jak na…
WIĘCEJ >Pieczone pomidory
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Naczynie żaroodporne skrapiamy tłuszczem Pomidory kroimy na pół i wkładamy do naczynia żaroodporne przeciętą stroną do góry Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i kładziemy na pomidory Zieleninę…
WIĘCEJ >