fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z rukwi wodnej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c57c30896-a977-4af6-bdb7-907a33fbeebb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z rukwi wodnej

Przygotowanie

Sałatka

  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wkładamy jaja i gotujemy przez ok. 10 minut, od ponownego zawrzenia wody
  • Z rukwi odrywamy grube łodyżki, listki dokładnie myjemy i odsączamy
  • Ugotowane jaja wkładamy na kilka minut do miski z zimną wodą, aby ostygły
  • Następnie jaja obieramy i kroimy w plasterki
  • Z cytryny wyciskamy sok
  • Jabłko obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazdo nasienne
  • Miąższ jabłka kroimy w kostkę i polewamy połową soku z cytryny
  • Ser kroimy w kostkę
  • Do miski wkładamy rukiew, jabłko i ser, całość skrapiamy sosem i mieszamy
  • Na wierzch kładziemy plasterki jaj i podajemy

Winegret

  • Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
  • Dodajemy pozostały sok z cytryny i ponownie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Sałatka

  • Jajo kurze (204 g)
  • Rukiew wodna (180 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Ser Gouda (60 g)

Winegret

  • Olej z orzechów włoskich ekologiczny (30 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Azjatycka sałatka z kurczakiem

Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy przez (…)

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z fetą

Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę (…)

WIĘCEJ >

Jesienna sałatka z dynią

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i (…)

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z orzechami

Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, (…)

WIĘCEJ >