Sałatka z rukwi wodnej
Sałatka z rukwi wodnej
Przygotowanie
Sałatka
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Do wrzącej wody wkładamy jaja i gotujemy przez ok. 10 minut, od ponownego zawrzenia wody
- Z rukwi odrywamy grube łodyżki, listki dokładnie myjemy i odsączamy
- Ugotowane jaja wkładamy na kilka minut do miski z zimną wodą, aby ostygły
- Następnie jaja obieramy i kroimy w plasterki
- Z cytryny wyciskamy sok
- Jabłko obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazdo nasienne
- Miąższ jabłka kroimy w kostkę i polewamy połową soku z cytryny
- Ser kroimy w kostkę
- Do miski wkładamy rukiew, jabłko i ser, całość skrapiamy sosem i mieszamy
- Na wierzch kładziemy plasterki jaj i podajemy
Winegret
- Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
- Dodajemy pozostały sok z cytryny i ponownie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
Sałatka
- Jajo kurze (204 g)
- Rukiew wodna (180 g)
- Jabłko (180 g)
- Cytryna (80 g)
- Ser Gouda (60 g)
Winegret
- Olej z orzechów włoskich ekologiczny (30 ml)
- Musztarda (10 g)
- Ocet winny (10 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.