Sałatka z serem gorgonzola i orzechami włoskimi
Sałatka z serem gorgonzola i orzechami włoskimi
Przygotowanie
- Ser kroimy w kostkę
- Orzechy łamiemy na kawałki
- Brzoskwinię obieramy, usuwamy pestki i kroimy owoce na kawałki
- Do miski wlewamy tłuszcz i ocet, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski wrzucamy wszystkie składniki i lekko mieszamy, a następnie polewamy przygotowanym sosem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Rukola (180 g)
- Szpinak (180 g)
- Brzoskwinia (150 g)
- Ser Gorgonzola (125 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Orzech włoski (50 g)
- Ocet winny (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Surówka z kiszonej kapusty
Jabłko i marchewka ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i skrapiamy oliwą.
WIĘCEJ >Sałatka z ziemniakami i bekonem
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Boczek kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek i podsmażamy…
WIĘCEJ >Przystawka z polędwicy wieprzowej „Olimpiada w Meksyku”
Marchew z cebulą obieramy i kroimy w plasterki Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i drobno siekamy Garnek smarujemy połową tłuszczu Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz Kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony, po czym przenosimy…
WIĘCEJ >Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie Migdały…
WIĘCEJ >