Sałatka z sosem mojito
Sałatka z sosem mojito
Przygotowanie
- Cukinię kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
- Miętę, sok wyciśnięty z limonki, ocet, oliwę i szczyptę soli blendujemy na jak najbardziej jednolity sos
- Sałatę i ogórka kroimy, układamy w misce z cukinią i polewamy sosem
Autor
Maja Wlazły
Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni
Lista składników
- ½ cukinii (150 g)
- 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
- ½ ogórka zielonego (90 g)
- 1 garść mięty (2 g)
- Sok z ½ limonki (50 g)
- 1 łyżka octu jabłkowego (6 ml)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20 ml)
- Sól himalajska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Blender, Deska, Miska, Nóż
Podobne tematy
Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę przepuszczamy przez spiromat/tarkę spiralną Jeżeli nie mamy spiromatu, to kroimy warzywa w cienkie plastry wzdłuż…
WIĘCEJ >Krem z pomidorów i papryki
Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…
WIĘCEJ >Pasta z makreli z chlebem gryczanym
Makrelę obieramy ze skóry i ości Umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować Dodajemy masło i przecier / koncentrat pomidorowy Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Próbujemy i doprawiamy do smaku
WIĘCEJ >