logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb80cde3e-6f36-45a0-8a96-359d36bc0fc9

Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb80cde3e-6f36-45a0-8a96-359d36bc0fc9

Przygotowanie

Sałatka:

  • Szynkę z sarny kroimy w plastry lub kostkę
  • Sałatę rwiemy w palcach
  • Awokado obieramy i kroimy w plastry
  • Ogórka kroimy w plastry lub „w zapałkę”
  • Pomidora kroimy w cząstki, lub koktajlowe kroimy na połówki
  • Rzodkiewki kroimy w plastry
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu

Sos anchois:

  • Do naczynia, którym będziemy blendować, dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
  • Dorzucamy czosnek
  • Dajemy szczyptę soli i pieprzu
  • Miksujemy blenderem jakieś 1-2 min
  • Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
  • Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
  • Próbujemy, dodajemy pieprzu (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
  • Polewamy sałatkę sosem

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka:

  • 160 g szynki z sarny
  • 2 liście sałaty lodowej
  • ½ awokado
  • 1 łyżka „grzanek” z smalcu
  • ⅓ zielonego ogórka
  • ½ pomidora lub 3-4 pomidorki koktajlowe
  • 2-3 rzodkiewki
  • kwiatki jadalne jako dekoracja (nie muszą być)

Sos anchois:

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 cytryna
  • 1 puszka anchois
  • 1-2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • sól, pieprz 

Potrzebny sprzęt

Blender
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Rwana wieprzowina (pulled pork)

Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z indykiem

Indyka mieszamy z koncentratem pomidorowym, oregano i solą. Grillujemy bez tłuszczu ok. 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Sałatę mieszamy z (…)

WIĘCEJ >

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową. W (…)

WIĘCEJ >

Placki z batatów z sałatką (wegetariańskie)

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl