fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb80cde3e-6f36-45a0-8a96-359d36bc0fc9-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois

Przygotowanie

Sałatka:

  • Szynkę z sarny kroimy w plastry lub kostkę
  • Sałatę rwiemy w palcach
  • Awokado obieramy i kroimy w plastry
  • Ogórka kroimy w plastry lub „w zapałkę”
  • Pomidora kroimy w cząstki, lub koktajlowe kroimy na połówki
  • Rzodkiewki kroimy w plastry
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu

Sos anchois:

  • Do naczynia, którym będziemy blendować, dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
  • Dorzucamy czosnek
  • Dajemy szczyptę soli i pieprzu
  • Miksujemy blenderem jakieś 1-2 min
  • Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
  • Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
  • Próbujemy, dodajemy pieprzu (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
  • Polewamy sałatkę sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Szynka z sarny (160 g)
  • Pomidor (świeży) (85 g)
  • Sałata lodowa (80 g)
  • Awokado (70 g)
  • Ogórek długi (60 g)
  • Rzodkiewka (45 g)

Sos anchois

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Anchois (sardela) (50 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Nóż, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona pierś z kaczki z żurawiną

Włączyć piekarnik: grzanie z góry i dołu, 200 st. C. Skórę na piersiach kaczki lekko naciąć pod skosem w 2 strony (aby powstały drobne rąby) na połowę głębokości skóry. Przyprawić z obu stron pieprzem i…

WIĘCEJ >

Sałatka morska z wędzonym łososiem

Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w kostkę Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę Na wierzchu kładziemy kawałki łososia Solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…

WIĘCEJ >

Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami

Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę Wrzucamy je do garnka Podlewamy odrobiną wody Dusimy do rozpadnięcia Dodajemy szczyptę cynamonu Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę Sos: Daktyle i śliwki moczymy…

WIĘCEJ >