fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb80cde3e-6f36-45a0-8a96-359d36bc0fc9-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois

Przygotowanie

Sałatka:

  • Szynkę z sarny kroimy w plastry lub kostkę
  • Sałatę rwiemy w palcach
  • Awokado obieramy i kroimy w plastry
  • Ogórka kroimy w plastry lub „w zapałkę”
  • Pomidora kroimy w cząstki, lub koktajlowe kroimy na połówki
  • Rzodkiewki kroimy w plastry
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu

Sos anchois:

  • Do naczynia, którym będziemy blendować, dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
  • Dorzucamy czosnek
  • Dajemy szczyptę soli i pieprzu
  • Miksujemy blenderem jakieś 1-2 min
  • Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
  • Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
  • Próbujemy, dodajemy pieprzu (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
  • Polewamy sałatkę sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Szynka z sarny (160 g)
  • Pomidor (świeży) (85 g)
  • Sałata lodowa (80 g)
  • Awokado (70 g)
  • Ogórek długi (60 g)
  • Rzodkiewka (45 g)

Sos anchois

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Anchois (sardela) (50 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Nóż, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z oliwek i awokado

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Obrane awokado wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Dodajemy czosnek i sok z cytryny Dodajemy oliwę i oliwki Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy na gładką masę

WIĘCEJ >

Omlet po japońsku

Wszystkie składniki mieszamy razem, a na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy około ⅓ masy jajecznej na patelnię. Gdy jajko się zetnie, zawijamy pierwszą warstwę jak naleśnika, tak, aby znajdowała się na brzegu patelni. Drugą warstwę jajka…

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowe z truskawkami

Najpierw przygotowujemy ciasto na placki Przesiewamy mąkę przez sitko Roztrzepujemy jajka rózgą lub widelcem Mieszamy jajka z mąką i taką ilością wody, by uzyskać gładkie, płynne (jednak gęstsze od naleśnikowego) ciasto Truskawki kroimy w plasterki. Najlepiej…

WIĘCEJ >

Sałatka z indykiem

Indyka mieszamy z koncentratem pomidorowym, oregano i solą. Grillujemy bez tłuszczu ok. 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Sałatę mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i obranym na ‘makaron warzywny’ ogórkiem (można również pokroić w zwykłe…

WIĘCEJ >