Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois
Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois
Przygotowanie
Sałatka:
- Szynkę z sarny kroimy w plastry lub kostkę
- Sałatę rwiemy w palcach
- Awokado obieramy i kroimy w plastry
- Ogórka kroimy w plastry lub „w zapałkę”
- Pomidora kroimy w cząstki, lub koktajlowe kroimy na połówki
- Rzodkiewki kroimy w plastry
- Wszystkie składniki układamy na talerzu
Sos anchois:
- Do naczynia, którym będziemy blendować, dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
- Dorzucamy czosnek
- Dajemy szczyptę soli i pieprzu
- Miksujemy blenderem jakieś 1-2 min
- Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
- Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
- Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
- Próbujemy, dodajemy pieprzu (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
- Polewamy sałatkę sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia sosów vinaigrette.
Autor
Lista składników
Sałatka
- Szynka z sarny (160 g)
- Pomidor (świeży) (85 g)
- Sałata lodowa (80 g)
- Awokado (70 g)
- Ogórek długi (60 g)
- Rzodkiewka (45 g)
Sos anchois
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Cytryna (80 g)
- Anchois (sardela) (50 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczona pierś z kaczki z żurawiną
Włączyć piekarnik: grzanie z góry i dołu, 200 st. C. Skórę na piersiach kaczki lekko naciąć pod skosem w 2 strony (aby powstały drobne rąby) na połowę głębokości skóry. Przyprawić z obu stron pieprzem i…
WIĘCEJ >Sałatka morska z wędzonym łososiem
Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w kostkę Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę Na wierzchu kładziemy kawałki łososia Solimy i pieprzymy…
WIĘCEJ >Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii
Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…
WIĘCEJ >Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami
Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę Wrzucamy je do garnka Podlewamy odrobiną wody Dusimy do rozpadnięcia Dodajemy szczyptę cynamonu Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę Sos: Daktyle i śliwki moczymy…
WIĘCEJ >