Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois
Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois
Przygotowanie
Sałatka:
- Szynkę z sarny kroimy w plastry lub kostkę
- Sałatę rwiemy w palcach
- Awokado obieramy i kroimy w plastry
- Ogórka kroimy w plastry lub „w zapałkę”
- Pomidora kroimy w cząstki, lub koktajlowe kroimy na połówki
- Rzodkiewki kroimy w plastry
- Wszystkie składniki układamy na talerzu
Sos anchois:
- Do naczynia, którym będziemy blendować, dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
- Dorzucamy czosnek
- Dajemy szczyptę soli i pieprzu
- Miksujemy blenderem jakieś 1-2 min
- Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
- Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
- Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
- Próbujemy, dodajemy pieprzu (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
- Polewamy sałatkę sosem
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Zainspiruj się sosami vinaigrette, które znajdują się w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
Sałatka
- 160 g szynki z sarny
- 2 liście sałaty lodowej (80 g)
- ½ awokado (70 g)
- 1 łyżka „grzanek” z smalcu (15 g)
- ⅓ zielonego ogórka (60 g)
- ½ pomidora lub 3-4 pomidorki koktajlowe (85 g)
- 2-3 rzodkiewki (45 g)
- Kwiatki jadalne jako dekoracja (nie muszą być)
Sos anchois
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 cytryna (80 g)
- 1 puszka anchois (50 g)
- 1-2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
- 2 obrane ząbki czosnku (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Leczo z dyni
Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Dynię obieramy ze skóry, usuwamy/wyrzucamy pestki i kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Marchew obieramy i…
WIĘCEJ >Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka
Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera dodajemy miód, sodę i zaczynamy…
WIĘCEJ >Sałatka morska z wędzonym łososiem
Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w kostkę Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę Na wierzchu kładziemy kawałki łososia Solimy i pieprzymy…
WIĘCEJ >Bananowe kasztanki
Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
WIĘCEJ >