fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb80cde3e-6f36-45a0-8a96-359d36bc0fc9-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois

Przygotowanie

Sałatka:

  • Szynkę z sarny kroimy w plastry lub kostkę
  • Sałatę rwiemy w palcach
  • Awokado obieramy i kroimy w plastry
  • Ogórka kroimy w plastry lub „w zapałkę”
  • Pomidora kroimy w cząstki, lub koktajlowe kroimy na połówki
  • Rzodkiewki kroimy w plastry
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu

Sos anchois:

  • Do naczynia, którym będziemy blendować, dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
  • Dorzucamy czosnek
  • Dajemy szczyptę soli i pieprzu
  • Miksujemy blenderem jakieś 1-2 min
  • Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
  • Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
  • Próbujemy, dodajemy pieprzu (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
  • Polewamy sałatkę sosem

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zainspiruj się sosami vinaigrette, które znajdują się w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 15
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • 160 g szynki z sarny
  • 2 liście sałaty lodowej (80 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 1 łyżka „grzanek” z smalcu (15 g)
  • ⅓ zielonego ogórka (60 g)
  • ½ pomidora lub 3-4 pomidorki koktajlowe (85 g)
  • 2-3 rzodkiewki (45 g)
  • Kwiatki jadalne jako dekoracja (nie muszą być)

Sos anchois

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 cytryna (80 g)
  • 1 puszka anchois (50 g)
  • 1-2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 2 obrane ząbki czosnku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Leczo z dyni

Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Dynię obieramy ze skóry, usuwamy/wyrzucamy pestki i kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Marchew obieramy i…

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera dodajemy miód, sodę i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Sałatka morska z wędzonym łososiem

Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w kostkę Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę Na wierzchu kładziemy kawałki łososia Solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Bananowe kasztanki

Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

WIĘCEJ >