Sałatka z ziemniaków i fasoli
Sałatka z ziemniaków i fasoli
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy)
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy chili z cebulą i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy przyprawy (kmin rzymski) i podsmażamy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Dodajemy ziemniaki i fasolę, dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 3-4 minuty
- Wyłączamy kuchenkę
- Zieleninę drobno siekamy, dodajemy na patelnię i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek z dodatkiem ziemniaków lub fasoli.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Fasola czerwona z puszki (200 g)
- Fasola biała z puszki (200 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Chili (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kmin rzymski (3 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.