Sałatka z ziemniakami i bekonem
Sałatka z ziemniakami i bekonem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Boczek kroimy w cienkie paski
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie ściągamy boczek z patelni i przenosimy na ręcznik papierowy, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu
- Do miski wkładamy majonez, dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do rondla, dodajemy sos majonezowy i dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy boczek i delikatnie mieszamy
- Sałatkę posypujemy z wierzchu przyprawami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek z ziemniakami.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Majonez (100 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Ser Parmezan (60 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.