fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z ziemniakami i bekonem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-95
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z ziemniakami i bekonem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Boczek kroimy w cienkie paski
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie ściągamy boczek z patelni i przenosimy na ręcznik papierowy, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu
  • Do miski wkładamy majonez, dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do rondla, dodajemy sos majonezowy i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy boczek i delikatnie mieszamy
  • Sałatkę posypujemy z wierzchu przyprawami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek z ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Majonez (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Napój jogurtowy z miętą

Miętę drobno siekamy Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i razem krótko blendujemy

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

Makaron: Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski  Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy…

WIĘCEJ >

Chrupiąca noga z kurczaka z ryżem z kalafiora

Chrupiąca noga z kurczaka Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Mięso oczyszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz tłuszcz i wszystko dokładnie wsmarowujmy w mięso…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z rukolą, pomidorami i wędzonym łososiem

Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę Rukolę umyć i odcedzić na sicie Pomidory pokroić na połówki Łososia pokroić w paski Czosnek obrać i drobno pokroić Wszystkie składniki wrzucić do miski Dodać sos Zamieszać, spróbować i ewentualnie…

WIĘCEJ >