fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z ziemniakami i bekonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfabf0db1-7bcd-4613-8b05-59373609c5b2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z ziemniakami i bekonem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Boczek kroimy w cienkie paski
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie ściągamy boczek z patelni i przenosimy na ręcznik papierowy, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu
  • Do miski wkładamy majonez, dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do rondla, dodajemy sos majonezowy i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy boczek i delikatnie mieszamy
  • Sałatkę posypujemy z wierzchu przyprawami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek z ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Majonez (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Ser Parmezan (60 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z mlekiem roślinnym, jabłkiem, cynamonem i kakao

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to dolewamy wody) Po ostudzeniu dodajemy starte na tarce jabłko Posypujemy cynamonem i kakao Podajemy

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z owocami

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Kulki winogrona kroimy na pół Ananasa obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek usuwamy) Do miski przenosimy komosę, dodajemy owoce z orzechami i całość delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy Pomidory myjemy….

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe do góry nogami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem (do rondla wkładamy trochę tłuszczu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie wylewamy na formę i lekko nią ruszamy, aby równo rozprowadzić tłuszcz)…

WIĘCEJ >