Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jogurtem greckim
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jogurtem greckim
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ćwiartki i przenosimy na blachę
- Następnie ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
- Boczek kroimy w kwadraty
- Rozgrzewamy patelnię
- Wrzucamy boczek i smażymy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż stanie się chrupiący)
- Do miski przelewamy jogurt i dodajemy przyprawy
- Zieleninę drobno siekamy, przenosimy do miski z jogurtem i całość dokładnie mieszamy
- Cebulę kroimy w krążki
- Na talerze nakładamy ziemniaki, posypujemy boczkiem, polewamy jogurtem i posypujemy cebulą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ziemniaczanych sałatek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (400 g)
- Jogurt grecki (180 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (90 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Koper (świeży) (12 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Deser ryżowy z cynamonem
Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i gałkę muszkatołową) i zagotowujemy Dosypujemy ryż, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 35-40 minut, co jakiś czas mieszając Następnie…
WIĘCEJ >Jesienna sałatka z dynią
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem Dynię pieczemy 40 minut do miękkości Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę Do miski…
WIĘCEJ >Krem z kalafiora
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym i z truskawkami i z bazylią
Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy truskawki, posiekane orzechy i listki bazylii
WIĘCEJ >