fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jogurtem greckim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4e261d31-e3d2-423b-8c8d-843d42e58678
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jogurtem greckim

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ćwiartki i przenosimy na blachę
  • Następnie ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Boczek kroimy w kwadraty
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wrzucamy boczek i smażymy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż stanie się chrupiący)
  • Do miski przelewamy jogurt i dodajemy przyprawy
  • Zieleninę drobno siekamy, przenosimy do miski z jogurtem i całość dokładnie mieszamy
  • Cebulę kroimy w krążki
  • Na talerze nakładamy ziemniaki, posypujemy boczkiem, polewamy jogurtem i posypujemy cebulą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ziemniaczanych sałatek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (400 g)
  • Jogurt grecki (180 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Koper (świeży) (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Alergeny

Histamina 2

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Deser ryżowy z cynamonem

Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i gałkę muszkatołową) i zagotowujemy Dosypujemy ryż, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 35-40 minut, co jakiś czas mieszając Następnie…

WIĘCEJ >

Jesienna sałatka z dynią

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem Dynię pieczemy 40 minut do miękkości Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę Do miski…

WIĘCEJ >

Krem z kalafiora

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i z truskawkami i z bazylią

Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy truskawki, posiekane orzechy i listki bazylii

WIĘCEJ >