fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jogurtem greckim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4e261d31-e3d2-423b-8c8d-843d42e58678
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jogurtem greckim

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ćwiartki i przenosimy na blachę
  • Następnie ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Boczek kroimy w kwadraty
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wrzucamy boczek i smażymy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż stanie się chrupiący)
  • Do miski przelewamy jogurt i dodajemy przyprawy
  • Zieleninę drobno siekamy, przenosimy do miski z jogurtem i całość dokładnie mieszamy
  • Cebulę kroimy w krążki
  • Na talerze nakładamy ziemniaki, posypujemy boczkiem, polewamy jogurtem i posypujemy cebulą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ziemniaczanych sałatek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (400 g)
  • Jogurt grecki (180 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Koper (świeży) (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Alergeny

Histamina 2

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa żeberkowa

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki obieramy później lub umieszczamy w misce z zimną wodą, aby nie ściemniały) Żeberka dzielimy na porcję, przenosimy do garnka i zalewamy bulionem Dodajemy warzywa (poza ziemniakami) oraz sól…

WIĘCEJ >

Kanapka na ciepło z kurczakiem i warzywami

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy Dodajemy kawałki mięsa i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso…

WIĘCEJ >

Zielony shake z siemieniem lnianym

Mango, awokado orana banana obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Szaszłyki z kolorową sałatką

Mięso kroimy w większą kostkę Do miski wlewamy tłuszcz, 2/3 ilości soku z cytryny i sos sojowy, dodajemy zieleninę (tymianek) i mieszamy Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty…

WIĘCEJ >