Sałatka ze szpinakiem i pestkami dyni
Sałatka ze szpinakiem i pestkami dyni
Przygotowanie
- Myjemy i osuszamy liście szpinaku
- Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę
- Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie – zajrzyj w piktogramy. Opcjonalnie można również dodać liście rukoli i ziarna granatu.
Uwagi
Zainspiruj się naszymi innymi propozycjami przygotowania sałatek, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 200 g liście szpinaku
- 1 szklanka pieczonej dyni piżmowej (230 g)
- ¼ szklanki łuskanych pestek dyni (30 g)
- 150 g sera feta
- Sól kłodawska (3 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosanka z jogurtem kokosowym i z jagodami
Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości około 12 minut Odstawiamy na 10 minut Mieszamy z jogurtem kokosowym i dodajemy jagody Opcjonalnie dekorujemy posiekanymi listkami mięty
WIĘCEJ >Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach
Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy) Gruszkę wkładamy do garnka Dodajemy goździk i cynamon Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować Gotujemy…
WIĘCEJ >Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym
Włączyć piekarnik na 190 stopni Z jabłka odcinamy wierzch od strony ogonka (tak z 0,5 cm grubości) Wydrążamy środek jabłka za pomocą łyżeczki, lub specjalnej kulkownicy do owoców Do wydrążonego jabłka włożyć owoce, dodać łyżkę…
WIĘCEJ >Banalnie proste ciasto z owocem kaki
Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu. Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i blendujemy na dość gładką masę. Kwadratową formę do pieczenia o…
WIĘCEJ >