fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caa233d0f-8c81-4691-9e47-03a3863bb440-1

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min
  • Kapustę pokroić w cienkie paski
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • Boczek pokroić w kostkę
  • Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu
  • Wrzucić boczek i cebulę i zasmażać przez 3 minuty
  • Dorzucić kapustę, zamieszać
  • Wlać szklankę wody
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Zmniejszyć ogień
  • Dusić 15 minut
  • Spróbować i doprawić
  • Schab rozbić tłuczkiem do mięsa na grubość 0,5 cm
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Jajko rozbić i rozbełtać widelcem lub rózgą
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Schab obtaczamy w jajku z obu stron i kładziemy na rozgrzany tłuszcz
  • Zmniejszamy ogień i smażymy po 5 minut z każdej strony
  • Po czym wylewamy resztę jajka na kotleta i przykrywamy pokrywką
  • Smażymy 2 minuty
  • Na talerzu układamy ziemniaki, obok kapustę, a na nią usmażonego kotleta

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie obtaczamy kotleta w jajku – po prostu smażymy samego. Nie używamy również pieprzu czarnego oraz nie dodajemy ziemniaków. Zamiast tego można dać więcej kapusty z skwarkami.

Uwagi

Jeśli ktoś lubi, można dodać 2-3 łyżki octu jabłkowego do kapusty.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 plaster schabu wieprzowego (160 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 3 ziemniaki (225 g)
  • ⅓ młodej kapusty (ok. 740 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…

WIĘCEJ >

Jarmuż duszony z wędzonką

Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…

WIĘCEJ >

Wolnowarzone żeberka

Żeberka wkładamy do wolnowaru i dolewamy wody do ich wysokości. Dodajemy przyprawy i ustawiamy na tryb LOW na 7 godzin lub całą noc. Po upływie czasu wolnowarzenia, dzielimy żeberka na porcje. Przy podaniu, posypujemy mięso…

WIĘCEJ >

Wolnowarzona karkówka z cukinią

Karkówkę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru podlewając odrobiną wody. Ustawiamy na tryb Low (1) ok. 6 h Po upływie czasu wolnowarzenia, kroimy cukinię wzdłuż w cienkie płaty. Każdy płat smarujemy cienką warstwą masła…

WIĘCEJ >