logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caa233d0f-8c81-4691-9e47-03a3863bb440

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caa233d0f-8c81-4691-9e47-03a3863bb440

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min
  • Kapustę pokroić w cienkie paski
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • Boczek pokroić w kostkę
  • Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu
  • Wrzucić boczek i cebulę i zasmażać przez 3 minuty
  • Dorzucić kapustę, zamieszać
  • Wlać szklankę wody
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Zmniejszyć ogień
  • Dusić 15 minut
  • Spróbować i doprawić
  • Schab rozbić tłuczkiem do mięsa na grubość 0,5 cm
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Jajko rozbić i rozbełtać widelcem lub rózgą
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Schab obtaczamy w jajku z obu stron i kładziemy na rozgrzany tłuszcz
  • Zmniejszamy ogień i smażymy po 5 minut z każdej strony
  • Po czym wylewamy resztę jajka na kotleta i przykrywamy pokrywką
  • Smażymy 2 minuty
  • Na talerzu układamy ziemniaki, obok kapustę, a na nią usmażonego kotleta

Rady dietetyka

Na AIP nie obtaczamy kotleta w jajku, po prostu smażymy samego, nie używamy też pieprzu i nie dodajemy ziemniaków, zamiast tego można dać więcej kapusty z skwarkami

Uwagi

Jeśli ktoś lubi, można dodać 2-3 łyżki octu jabłkowego do kapusty

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 0
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 plaster schabu – 160 g
  • 1 jajko
  • 3 ziemniaki
  • ⅓ młodej kapusty
  • ½ cebuli
  • 50 g surowego boczku wędzonego
  • 3 łyżki masła klarowanego lub smalcu
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Leczo z dyni

Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Dynię obieramy ze (…)

WIĘCEJ >

Śledzie marynowane – samodzielnie robione

Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do (…)

WIĘCEJ >

Koktajl Pina Colada

Z góry kokosa odcinamy biały miąższ żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę żeby wybić otwór (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl