fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caa233d0f-8c81-4691-9e47-03a3863bb440-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min
  • Kapustę pokroić w cienkie paski
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • Boczek pokroić w kostkę
  • Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu
  • Wrzucić boczek i cebulę i zasmażać przez 3 minuty
  • Dorzucić kapustę, zamieszać
  • Wlać szklankę wody
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Zmniejszyć ogień
  • Dusić 15 minut
  • Spróbować i doprawić
  • Schab rozbić tłuczkiem do mięsa na grubość 0,5 cm
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Jajko rozbić i rozbełtać widelcem lub rózgą
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Schab obtaczamy w jajku z obu stron i kładziemy na rozgrzany tłuszcz
  • Zmniejszamy ogień i smażymy po 5 minut z każdej strony
  • Po czym wylewamy resztę jajka na kotleta i przykrywamy pokrywką
  • Smażymy 2 minuty
  • Na talerzu układamy ziemniaki, obok kapustę, a na nią usmażonego kotleta

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kapusta biała (275 g)
  • Woda (200 ml)
  • Ziemniak (150 g)
  • Wieprzowina schab (100 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Rózga kuchenna, Sitko, Szatkownica, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mango

Mango umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki

WIĘCEJ >

Spaghetti z warzyw z łososiem

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Zimne nóżki paleo

Nogi i golonkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Namaczamy w zimnej wodzie przez około 15 minut. Wymieniamy wodę na czystą. Nalewamy jej tylko tyle, aby zakryć mięso. Gotujemy mięso na małym ogniu w sumie przez…

WIĘCEJ >