fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caa233d0f-8c81-4691-9e47-03a3863bb440-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min
  • Kapustę pokroić w cienkie paski
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • Boczek pokroić w kostkę
  • Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu
  • Wrzucić boczek i cebulę i zasmażać przez 3 minuty
  • Dorzucić kapustę, zamieszać
  • Wlać szklankę wody
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Zmniejszyć ogień
  • Dusić 15 minut
  • Spróbować i doprawić
  • Schab rozbić tłuczkiem do mięsa na grubość 0,5 cm
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Jajko rozbić i rozbełtać widelcem lub rózgą
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Schab obtaczamy w jajku z obu stron i kładziemy na rozgrzany tłuszcz
  • Zmniejszamy ogień i smażymy po 5 minut z każdej strony
  • Po czym wylewamy resztę jajka na kotleta i przykrywamy pokrywką
  • Smażymy 2 minuty
  • Na talerzu układamy ziemniaki, obok kapustę, a na nią usmażonego kotleta

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie obtaczamy kotleta w jajku – po prostu smażymy samego. Nie używamy również pieprzu czarnego oraz nie dodajemy ziemniaków. Zamiast tego można dać więcej kapusty z skwarkami.

Uwagi

Jeśli ktoś lubi, można dodać 2-3 łyżki octu jabłkowego do kapusty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 plaster schabu wieprzowego (160 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 3 ziemniaki (225 g)
  • ⅓ młodej kapusty (ok. 740 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej Wrzucić posiekane jajka do miski Dodać sos Dodać szczypiorek Zamieszać i spróbować Doprawić do smaku solą i pieprzem Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do…

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś z makaronem z marchwi

Nastawiamy grilla Filety osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą. Kładziemy łososia na grill (skórą do góry) Grillujemy około 6 minut i obracamy na drugą stronę. Grillujemy jeszcze około 5 minut W tym czasie…

WIĘCEJ >

Serniczki z awokado o smaku limonki

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 15 minut i odsączamy. Blendujemy namoczone daktyle razem w wiórkami, mąką i olejem kokosowym. Ciastem wyklejamy spód 6 foremek na muffiny, każda o średnicy mniej więcej 6 cm….

WIĘCEJ >

Kolorowy gulasz z batatami i fasolką

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę, cukinię i…

WIĘCEJ >