fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Shakshouka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceeb1dce6-97de-403b-ae53-b107173fc839-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Shakshouka

Przygotowanie

  • Papryki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a pomidory w mniejsze kawałki.
  • Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i papryki, dodajemy też słodką i ostrą paprykę w proszku.
  • Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory oraz sól i dusimy warzywa do czasu, aż woda z pomidorów nieco wyparuje.
  • Następnie robimy w warzywach lekkie wgłębienia, gdzie wybijamy jajka.
  • Na patelnię nakładamy pokrywkę i zostawiamy potrawę na małym ogniu, aż jajka się zetną.
  • Gotową shakshoukę doprawiamy jeszcze pieprzem i możemy posypać szczypiorkiem lub kolendrą.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Duszone warzywa z jajkami możemy także przygotować na patelni lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, bez pokrywki.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 średnia papryka czerwona (230 g)
  • 1 mała papryka żółta (200 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 2–3 średnie pomidory (510 g)
  • 3–4 jajka kurze roz. M (ok. 204 g)
  • 1 szczypta słodkiej papryki w proszku (1 g)
  • 1 papryczka chilli (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajecznica z żółtek i jarmużu

Jarmuż i szczypiorek myjemy i kroimy (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej) Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy…

WIĘCEJ >

Warzywa duszone na oleju kokosowym z wędzoną makrelą

Makrelę obrać ze skóry i ości Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w plastry lub słupki Cykorię przekroić na pół Rzodkiewki oczyścić i pokroić w plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy 3-4…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone

Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny w 160-180 stopniach. Podajemy z gotowanymi warzywami i sałatką.

WIĘCEJ >

Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu

Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…

WIĘCEJ >