fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Shakshouka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceeb1dce6-97de-403b-ae53-b107173fc839-1

Shakshouka

Przygotowanie

  • Papryki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a pomidory w mniejsze kawałki.
  • Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i papryki, dodajemy też słodką i ostrą paprykę w proszku.
  • Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory oraz sól i dusimy warzywa do czasu, aż woda z pomidorów nieco wyparuje.
  • Następnie robimy w warzywach lekkie wgłębienia, gdzie wybijamy jajka.
  • Na patelnię nakładamy pokrywkę i zostawiamy potrawę na małym ogniu, aż jajka się zetną.
  • Gotową shakshoukę doprawiamy jeszcze pieprzem i możemy posypać szczypiorkiem lub kolendrą.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Duszone warzywa z jajkami możemy także przygotować na patelni lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, bez pokrywki.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 średnia papryka czerwona (230 g)
  • 1 mała papryka żółta (200 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 2–3 średnie pomidory (510 g)
  • 3–4 jajka kurze roz. M (ok. 204 g)
  • 1 szczypta słodkiej papryki w proszku (1 g)
  • 1 papryczka chilli (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

Carpaccio: Comber oczyścić z błon Jałowiec rozdusić / pokroić W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny…

WIĘCEJ >

Arbuz

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki

WIĘCEJ >

Hiszpański chłodnik Ajo Blanco

Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę Dodajemy oliwę, uotowanego ziemniaka, ocet i miksujemy Próbujemy…

WIĘCEJ >

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmieloną…

WIĘCEJ >