Shakshouka
Shakshouka
Przygotowanie
- Papryki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a pomidory w mniejsze kawałki.
- Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i papryki, dodajemy też słodką i ostrą paprykę w proszku.
- Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory oraz sól i dusimy warzywa do czasu, aż woda z pomidorów nieco wyparuje.
- Następnie robimy w warzywach lekkie wgłębienia, gdzie wybijamy jajka.
- Na patelnię nakładamy pokrywkę i zostawiamy potrawę na małym ogniu, aż jajka się zetną.
- Gotową shakshoukę doprawiamy jeszcze pieprzem i możemy posypać szczypiorkiem lub kolendrą.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Duszone warzywa z jajkami możemy także przygotować na patelni lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, bez pokrywki.
Autor
Lista składników
- 1 średnia papryka czerwona (230 g)
- 1 mała papryka żółta (200 g)
- 2 cebule (200 g)
- 2–3 średnie pomidory (510 g)
- 3–4 jajka kurze roz. M (ok. 204 g)
- 1 szczypta słodkiej papryki w proszku (1 g)
- 1 papryczka chilli (40 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…
WIĘCEJ >Sałatka z mozzarellą
Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…
WIĘCEJ >Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Omlet ze szparagami
Szparagi Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Szparagi kroimy na 4 części Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy szparagi, lekko solimy i pieprzymy Podsmażamy 3 min Omlet Jajka wybić na…
WIĘCEJ >