Shakshouka
Shakshouka
Przygotowanie
- Papryki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a pomidory w mniejsze kawałki.
- Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i papryki, dodajemy też słodką i ostrą paprykę w proszku.
- Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory oraz sól i dusimy warzywa do czasu, aż woda z pomidorów nieco wyparuje.
- Następnie robimy w warzywach lekkie wgłębienia, gdzie wybijamy jajka.
- Na patelnię nakładamy pokrywkę i zostawiamy potrawę na małym ogniu, aż jajka się zetną.
- Gotową shakshoukę doprawiamy jeszcze pieprzem i możemy posypać szczypiorkiem lub kolendrą.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Duszone warzywa z jajami możemy także przygotować na patelni lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, bez pokrywki.
Autor
Lista składników
- Pomidor (świeży) (510 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula (świeża) (210 g)
- Jajo kurze rozm. M (204 g)
- Papryka żółta (200 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Chili (40 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Szczypiorek (2.5 g)
- Papryka słodka mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z grillowanym camembertem
Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Wszystkie warzywa układamy na talerzu, skrapiamy oliwą…
WIĘCEJ >Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym
Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)…
WIĘCEJ >Sałatka z wędzonym boczkiem i słonecznikiem
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plastry boczku, by stały się chrupkie W misce umieszczamy jarmuż, szpinak, pomidory przekrojone w połówki i boczek Posypujemy sałatkę nasionami słonecznika i posiekaną natką pietruszki W miseczce mieszamy składniki na sos:…
WIĘCEJ >Jarmuż duszony z wędzonką
Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…
WIĘCEJ >