fbpx
logo
Szukaj
open close

Słodko-kwaśny sos z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c96df2137-1520-45ce-ad5a-33b45445f0f0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Słodko-kwaśny sos z cukinii

Przygotowanie

  • Cukinię obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do garnka
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Wszystkie pokrojone warzywa przenosimy do garnka z cukinią, dodajemy sól i odstawiamy na ok. 2 godz.
  • Po tym czasie wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy przez ok. 40 minut
  • Następnie zawartość garnka blendujemy na jednolity sos
  • Do sosu dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Sos przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut w garnku z wodą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz inne propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sosów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 16
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (1500 g)
  • Pomidor (1500 g)
  • Papryka czerwona (1000 g)
  • Przecier pomidorowy (500 g)
  • Cebula (315 g)
  • Cukier trzcinowy (165 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (150 ml)
  • Czosnek (25 g)
  • Sól kłodawska (18 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Słoik - duży

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Cytrynowy dżem z cukinii

Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki Następnie cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do garnka Do garnka dolewamy wodę i zagotowujemy, a następnie dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut (do miękkości) Dodajemy…

WIĘCEJ >

Pasztet z grzybami

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Rano zmieniamy wodę i zostawiamy jeszcze przez 1 godz. Cebulę, wątróbkę, namoczone grzyby i karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa Wlewamy do masy mielonej bulion, dodajemy…

WIĘCEJ >

Grillowane szaszłyki krewetkowe

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wrzącą wodą na ok. 10 minut (dzięki temu nie spalą…

WIĘCEJ >

Suszony schab w czosnku niedźwiedzim

Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki Wyjąć mięso Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)…

WIĘCEJ >