fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Słodko-kwaśny sos z cukinii

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-63
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Słodko-kwaśny sos z cukinii

Przygotowanie

  • Cukinię obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do garnka
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Wszystkie pokrojone warzywa przenosimy do garnka z cukinią, dodajemy sól i odstawiamy na ok. 2 godz.
  • Po tym czasie wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy przez ok. 40 minut
  • Następnie zawartość garnka blendujemy na jednolity sos
  • Do sosu dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Sos przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut w garnku z wodą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz inne propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sosów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 16
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (1500 g)
  • Pomidor (1500 g)
  • Papryka czerwona (1000 g)
  • Przecier pomidorowy (500 g)
  • Cebula (315 g)
  • Cukier trzcinowy (165 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (150 ml)
  • Czosnek (25 g)
  • Sól kłodawska (18 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Słoik - duży

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bulion kostny

Wkładamy różne rodzaje kości do dużego garnka Zalewamy wodą (ok 3-4 litry, tak by przykryło kości) Dolewamy ok 50 ml octu jabłkowego (jeśli gotujemy w 3-4 litrach wody) Gotujemy na małym ogniu od 8 do…

WIĘCEJ >

Sałatka z rolkami łososiowo-serowymi

Łososia kroimy w plastry Ser kroimy na kawałki (w przypadku jeśli nie mamy małych kulek) Rzodkiewkę kroimy w pół plastry Z granatu wydłubujemy pestki Na talerzach rozkładamy sałatę, dodajemy rzodkiewkę i skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy…

WIĘCEJ >

Mizeria

Ogórki obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do miski Dodajemy sól i odstawiamy na ok. 15 minut Następnie odsączamy ogórki z nadmiaru wody Do osobnej miski wlewamy śmietanę, dodajemy ocet, cukier oraz pieprz i dokładnie…

WIĘCEJ >

Dziecięce parówki – dżdżownice

Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Parówkę kroimy na pół i każdą połówkę nacinamy, tak jakbyśmy chcieli pokroić w plastry Ogórka kroimy wzdłuż na plastry, a następnie każdy plaster nacinamy w paski Wszystkie…

WIĘCEJ >