fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos pomidorowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb39f4575-1c65-465c-b762-35eba50f5e97-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sos pomidorowy

Przygotowanie

  • Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając twarde rdzenie.
  • Czosnek siekamy i dodajemy do pomidorów.
  • Pomidory z czosnkiem blendujemy, po czym doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i na małym ogniu gotujemy ok. 15-20 minut, aż sos się zagęści.
  • Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, sporą szczyptą cynamonu i ziołami.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Im dłużej sos się gotuje na małym ogniu, tym jest gęstszy i ma bogatszy smak.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 kg pomidorów
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 szczypta bazylii, oregano i cynamon
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dżem z dyni

Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy) Miksujemy blenderem…

WIĘCEJ >

Ćwikła z chrzanem

Buraki myjemy, wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą Gotujemy do miękkości (zależy od buraków, czasem w godzinę, a czasem w półtorej się będą gotować) Jak sprawdzić czy burak jest ugotowany? Wbić w niego widelec, jak łatwo…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa biała

Komosę wsypać na duże drobne sitko i przepłukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Kasza gryczana

Kaszę wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >