Sos pomidorowy
Sos pomidorowy
Przygotowanie
- Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając twarde rdzenie.
- Czosnek siekamy i dodajemy do pomidorów.
- Pomidory z czosnkiem blendujemy, po czym doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i na małym ogniu gotujemy ok. 15-20 minut, aż sos się zagęści.
- Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, sporą szczyptą cynamonu i ziołami.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Im dłużej sos się gotuje na małym ogniu, tym jest gęstszy i ma bogatszy smak.
Autor
Lista składników
- 1 kg pomidorów
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 szczypta bazylii, oregano i cynamon
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta pieczarkowo-bazyliowa
Obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki Przekładamy je na patelnię i dusimy bez tłuszczu Siekamy cebulę i podsmażamy na oliwie Miksujemy na gładką pastę Wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny Doprawiamy do smaku sokiem z…
WIĘCEJ >Sos „cezar”
Do blendera kielichowego dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny Dorzucamy czosnek Dajemy szczyptę soli i pieprzu Miksujemy blenderem jakieś 1 – 2 min Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej Następnie dodajemy…
WIĘCEJ >Czerwony DIP
Ugotowanego wcześniej buraka, selera naciowe i jabłko kroimy na drobne kawałki, a następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku. Wyciskamy sok z…
WIĘCEJ >