fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos pomidorowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb39f4575-1c65-465c-b762-35eba50f5e97-1

Sos pomidorowy

Przygotowanie

  • Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając twarde rdzenie.
  • Czosnek siekamy i dodajemy do pomidorów.
  • Pomidory z czosnkiem blendujemy, po czym doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i na małym ogniu gotujemy ok. 15-20 minut, aż sos się zagęści.
  • Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, sporą szczyptą cynamonu i ziołami.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Im dłużej sos się gotuje na małym ogniu, tym jest gęstszy i ma bogatszy smak.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 kg pomidorów
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 szczypta bazylii, oregano i cynamon
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos vinaigrette AIP z awokado

Awokado obrać, wyrzucić pestkę i skórę Miąższ awokado wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować Dodać resztę składników i zmiksować 

WIĘCEJ >

Amarantus

Amarantus wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować ok. 20 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Słonecznik – ziarno

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Sos z zielonego pieprzu

Do garnka wlewamy wywar Dodajemy zielony pieprz Podgrzewamy 2 – 3 min na średnim ogniu  Dodajemy masło Mieszamy, próbujemy, doprawiamy 

WIĘCEJ >