Smażone warzywa z sezamem
Smażone warzywa z sezamem
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i kroimy w plasterki
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Papryki i cukinię kroimy w słupki
- Szpinak siekamy (niezbyt drobno)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej)
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy papryki z cukinią i smażymy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
- Dodajemy szpinak i podsmażamy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
- Dodajemy sos sojowy i wodę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż wyparuję prawie cała woda)
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy sezamem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.
Autor
Lista składników
- Brokuł (300 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Papryka żółta (150 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Groch cukrowy (100 g)
- Marchew (90 g)
- Woda (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Sezam biały (10 g)
- Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu
Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki Następnie każdy kawałek mięsa przyprawiamy z każdej strony Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w większą kostkę Cebulę obieramy i kroimy w większą…
WIĘCEJ >Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą Odcedzić ryż z wody Ogórki pokroić w kostkę Cebulę pokroić w kostkę Awokado obrać, przekroić na pół,…
WIĘCEJ >Dziecięce pancakes – renifer, motylek i małpka
Ciasto Do miksera wkładamy wszystkie składniki i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Renifer Gruszkę kroimy w paski różnej…
WIĘCEJ >Gulasz z golonki i fasoli
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (liść laurowy i goździki) i smażymy przez ok. 4-5 minut Dodajemy sos worcestershire, przecier pomidorowy, cukier oraz golonkę,…
WIĘCEJ >