Grillowane warzywa z sosem chili
Grillowane warzywa z sosem chili
Przygotowanie
- Chili drobno siekamy
- Batat obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie plastry
- Paprykę kroimy w słupki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy bataty i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony, a następnie przenosimy na talerz
- Wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy na talerz z batatami
- Wrzucamy bakłażana z cukinią i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy na talerz z warzywami
- Do miski wlewamy pozostały tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy
- Warzywa polewamy przygotowanym dressingiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Bakłażan (240 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka azjatycka
Sałatę i paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki w połówki Wszystkie składniki na sos mieszamy w rondelku i przez chwilę podgrzewamy Polewamy warzywa sosem Podajemy
WIĘCEJ >Ziemniaczane myszki
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Ser kroimy w małe prostokąciki Z oliwek wycinamy kawałki na kształt oczek i nosków Marchew obieramy i kroimy w małe plasterki…
WIĘCEJ >Kurczak w cydrze
Mięso kroimy w większa kostkę i przenosimy do miski Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem Dolewamy cydr i sos sojowy, dodajemy przyprawy (kurkumę) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę…
WIĘCEJ >Turecka pasta dyniowa
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Oliwki drobno siekamy Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę Zieleninę drobno siekamy Wszystkie składniki (poza tłuszczem) umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na…
WIĘCEJ >