fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowane warzywa z sosem chili

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-68
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grillowane warzywa z sosem chili

Przygotowanie

  • Chili drobno siekamy
  • Batat obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie plastry
  • Paprykę kroimy w słupki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy bataty i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony, a następnie przenosimy na talerz
  • Wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy na talerz z batatami
  • Wrzucamy bakłażana z cukinią i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy na talerz z warzywami
  • Do miski wlewamy pozostały tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy
  • Warzywa polewamy przygotowanym dressingiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Bakłażan (240 g)
  • Batat (230 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Chili (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mleko makowe

Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc. Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego…

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy z warzywami

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Brokuł dzielimy na różyczki Z fasolki odcinamy końcówki, a następnie kroimy fasolkę na 3 części Brokuł i fasolkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczakiem, awokado i pomidorkami

Mięso oczyszczamy i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (łój) Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w paski Mięso przenosimy…

WIĘCEJ >

Surówka z marchwi i jabłek

Marchewki oraz jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy tłuszcz oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy

WIĘCEJ >