fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowane warzywa z sosem chili

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4dd7774b-4abe-44ed-9dc7-6c589a2a93bf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grillowane warzywa z sosem chili

Przygotowanie

  • Chili drobno siekamy
  • Batat obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie plastry
  • Paprykę kroimy w słupki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy bataty i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony, a następnie przenosimy na talerz
  • Wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy na talerz z batatami
  • Wrzucamy bakłażana z cukinią i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przenosimy na talerz z warzywami
  • Do miski wlewamy pozostały tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy
  • Warzywa polewamy przygotowanym dressingiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Bakłażan (240 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka azjatycka

Sałatę i paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki w połówki Wszystkie składniki na sos mieszamy w rondelku i przez chwilę podgrzewamy Polewamy warzywa sosem Podajemy

WIĘCEJ >

Ziemniaczane myszki

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Ser kroimy w małe prostokąciki Z oliwek wycinamy kawałki na kształt oczek i nosków Marchew obieramy i kroimy w małe plasterki…

WIĘCEJ >

Kurczak w cydrze

Mięso kroimy w większa kostkę i przenosimy do miski Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem Dolewamy cydr i sos sojowy, dodajemy przyprawy (kurkumę) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę…

WIĘCEJ >

Turecka pasta dyniowa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Oliwki drobno siekamy Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę Zieleninę drobno siekamy Wszystkie składniki (poza tłuszczem) umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na…

WIĘCEJ >