fbpx
logo
Szukaj
open close

Smażony indyk z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c371430d4-b6ca-46e9-8381-3b7bcdcd71e5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Smażony indyk z warzywami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w cienkie paski
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę kroimy na ćwiartki
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm
  • Z grochu cukrowego odcinamy końcówki i kroimy na pół
  • Kapustę kroimy na kawałki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy
  • Na patelnię wrzucamy czosnkiem z imbirem oraz cebulę i smażymy przez ok. 30 sek., cały czas mieszając
  • Dodajemy szparagi, odsączoną kukurydzę oraz groch i smażymy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy kapustę i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę (do momentu, aż liście zwiędną)
  • Dodajemy z powrotem mięso i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy sos ostrygowy oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieję

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (500 g)
  • Kapusta pekińska (350 g)
  • Groch cukrowy (200 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula dymka (120 g)
  • Szparag (100 g)
  • Sos ostrygowy (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z kulkami mięsnymi

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę drobno siekamy i dorzucamy do blendera Do blendera dodajemy ryż, mięso…

WIĘCEJ >

Sum wędzony

Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry 

WIĘCEJ >

Gyros z kurczaka z warzywami

Z udek należy wyciąć kości (można je np. do rosołu dorzucić później) Mięso pociąć w cienkie plastry Czosnek obrać, posiekać lub wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa Posolić i popieprzyć Wymieszać i odstawić chociaż…

WIĘCEJ >

Roladki wołowe z serem i bazylią

Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy Masę mięsną dzielimy na dwie części i rozpłaszczamy każdą część na kształt prostokąta Na mięso układamy ser, listki bazylii oraz posypujemy przyprawami, a…

WIĘCEJ >