Filet z indyka w stylu tex-mex
Filet z indyka w stylu tex-mex
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i mieszamy
- Na talerzu układamy mięso i nacieramy dokładnie mieszanką przypraw z każdej strony
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Pomidory kroimy w kostkę
- Papryki kroimy w słupki
- Cebulkę i chili kroimy w plasterki
- Z patelni ściągamy mięso i odkładamy na talerz (najlepiej w jakieś ciepłe miejsce)
- Na patelnię wrzucamy warzywa i smażymy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
- Następnie układamy mięso na talerzach i dekorujemy warzywami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (600 g)
- Pomidor (250 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Papryka żółta (200 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Cebula dymka (40 g)
- Chili (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kmin rzymski (6 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapki z pasztetem i awokado
Awokado obieramy i kroimy w paski Kromki chleba smarujemy pasztetem, na wierzch układamy plastry awokado i całość posypujemy nasionami
WIĘCEJ >Krem ziemniaczany
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2 minuty Dodajemy ziemniaki i smażymy przez ok. 3 minuty Dolewamy bulion i gotujemy przez około…
WIĘCEJ >Camembert na ciepło z sałatką
Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Awokado obieramy i kroimy w paski Na talerzu rozkładamy sałaty, układamy pozostałe warzywa i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy…
WIĘCEJ >Serowa zapiekanka z ziemniaków i cebuli
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem Ziemniaki z cebulą obieramy i kroimy w cienkie plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do garnka wlewamy mleko i sok…
WIĘCEJ >