Filet z indyka w stylu tex-mex
Filet z indyka w stylu tex-mex
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i mieszamy
- Na talerzu układamy mięso i nacieramy dokładnie mieszanką przypraw z każdej strony
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Pomidory kroimy w kostkę
- Papryki kroimy w słupki
- Cebulkę i chili kroimy w plasterki
- Z patelni ściągamy mięso i odkładamy na talerz (najlepiej w jakieś ciepłe miejsce)
- Na patelnię wrzucamy warzywa i smażymy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
- Następnie układamy mięso na talerzach i dekorujemy warzywami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (600 g)
- Pomidor (250 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Papryka żółta (200 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Cebula dymka (40 g)
- Chili (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kmin rzymski (6 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Grillowana pierś z indyka na warzywach
Grillowana pierś z indyka Mięso kroimy wzdłuż na cieńsze plastry Do miski wlewamy sos sojowy i tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa dokładnie nacieramy „marynatą” i…
WIĘCEJ >Indyk z ryżem z kalafiora
Mięso kroimy w mniejsze kawałki Podsmażamy mięso przez około 10 minut Kalafior dzielimy na małe różyczki, wkładamy do osobnego naczynia, a następnie miksujemy Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Umieszczamy przygotowany ryż z kalafiora, doprawiamy i…
WIĘCEJ >Faszerowane piersi z indyka
Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu. Pierś z indyka kroimy na 5 grubych kotletów. W każdej z piersi nożem wycinamy kieszonkę na…
WIĘCEJ >Duszony indyk
Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem….
WIĘCEJ >