fbpx
logo
Szukaj
open close

Filet z indyka w stylu tex-mex

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb91a85dc-acdb-4845-81bf-dd6da7eb2766
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Filet z indyka w stylu tex-mex

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i mieszamy
  • Na talerzu układamy mięso i nacieramy dokładnie mieszanką przypraw z każdej strony
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Pomidory kroimy w kostkę
  • Papryki kroimy w słupki
  • Cebulkę i chili kroimy w plasterki
  • Z patelni ściągamy mięso i odkładamy na talerz (najlepiej w jakieś ciepłe miejsce)
  • Na patelnię wrzucamy warzywa i smażymy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
  • Następnie układamy mięso na talerzach i dekorujemy warzywami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (600 g)
  • Pomidor (250 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Papryka żółta (200 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Chili (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki z pasztetem i awokado

Awokado obieramy i kroimy w paski Kromki chleba smarujemy pasztetem, na wierzch układamy plastry awokado i całość posypujemy nasionami

WIĘCEJ >

Krem ziemniaczany

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2 minuty Dodajemy ziemniaki i smażymy przez ok. 3 minuty Dolewamy bulion i gotujemy przez około…

WIĘCEJ >

Camembert na ciepło z sałatką

Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Awokado obieramy i kroimy w paski Na talerzu rozkładamy sałaty, układamy pozostałe warzywa i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy…

WIĘCEJ >

Serowa zapiekanka z ziemniaków i cebuli

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem Ziemniaki z cebulą obieramy i kroimy w cienkie plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do garnka wlewamy mleko i sok…

WIĘCEJ >