fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Filet z indyka w stylu tex-mex

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-363
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Filet z indyka w stylu tex-mex

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i mieszamy
  • Na talerzu układamy mięso i nacieramy dokładnie mieszanką przypraw z każdej strony
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Pomidory kroimy w kostkę
  • Papryki kroimy w słupki
  • Cebulkę i chili kroimy w plasterki
  • Z patelni ściągamy mięso i odkładamy na talerz (najlepiej w jakieś ciepłe miejsce)
  • Na patelnię wrzucamy warzywa i smażymy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
  • Następnie układamy mięso na talerzach i dekorujemy warzywami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (600 g)
  • Pomidor (250 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Papryka żółta (200 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Chili (40 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mini hot-dogi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę mieszamy z mlekiem, solą oraz 1 całym jajkiem i jednym żółtkiem (białko wykorzystamy później). Każdą z parówek kroimy na 4 części.  Robimy kulki z ciasta i wkładamy do środka…

WIĘCEJ >

Rolki nori z owocami morza

Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne. Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy. Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi. Rozkładamy arkusz wodorostów i…

WIĘCEJ >

Kurczak ze szparagami w cieście filo

Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Por kroimy w…

WIĘCEJ >

Wołowina w sosie pomidorowym

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (kmin) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas…

WIĘCEJ >