Śniadanie dla zakochanych
Śniadanie dla zakochanych
Przygotowanie
- Marchew z ziemniakiem obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
- Z marchewki, ziemniaka i buraka wykrawamy serduszka (najlepiej jest to zrobić za pomocą specjalnej wykrawaczki)
- Szczypiorek siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wybijamy jajo na kształt serca (najlepiej jest to zrobić za pomocą specjalnej foremki) i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białka)
- Na talerz nakładamy jajo i posypujemy szczypiorkiem oraz przyprawami, a obok układamy warzywne serduszka
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (51 g)
- Burak ugotowany (10 g)
- Ziemniak (10 g)
- Smalec z gęsi (6 g)
- Marchew (6 g)
- Szczypiorek (2 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem
Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Buraki obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >Owsiana granola domowa
Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…
WIĘCEJ >Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką
Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…
WIĘCEJ >Babka bananowo – cytrynowa
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…
WIĘCEJ >