Soczyste wołowe burgery
Soczyste wołowe burgery
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Do miski wkładamy mięso i rozdrabniamy widelcem
- Dodajemy pozostałe składniki (poza tłuszczem) i całość dokładnie mieszamy rękami
- Z masy mielonej formujemy okrągłe burgery o grubości ok. 1 cm
- Następnie wkładamy burgery do lodówki na ok. 15 minut
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy burgery i grillujemy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia burgerów.
Burgery możesz podawać w bułce z ulubionymi dodatkami np. z warzywami i serem (tak jak na załączonym obrazku) lub jako kotlety np. z frytkami i sałatką z ulubionych warzyw.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (500 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo białko (31 g)
- Bułka tarta (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sos Worcestershire (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z kabanosem, awokado i papryką
Kabanosy kroimy na 4-5 części Awokado obieramy i kroimy w paski Paprykę kroimy w słupki (gniazdo nasienne usuwamy) Na talerzu układamy wszystkie warzywa oraz kabanosy i całość skrapiamy tłuszczem, a obok kładziemy kromki chleba
WIĘCEJ >Sałatka z kalafiora i topinamburu
Topinambur obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Szynkę kroimy w paski Czosnek obieramy…
WIĘCEJ >Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana z szynką
Ziemniaki i kalafiora gotujemy. Kroimy w kostkę i dzielimy na różyczki. Szynkę kroimy w paseczki. Czosnek wyciskamy. Mieszamy wszystkie składniki.
WIĘCEJ >Zapiekanka z kukurydzą i serem
Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Cebulę obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło) Dodajemy mąkę i podgrzewamy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając Ściągamy garnek z kuchenki,…
WIĘCEJ >