fbpx
logo
Szukaj
open close

Sorbet malinowy z musem malinowym i kremem pistacjowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca11a7aad-9475-4a30-9022-e89c63a1360a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sorbet malinowy z musem malinowym i kremem pistacjowym

Przygotowanie

Sorbet

  • Do rondla wlewamy wodę i sok z cytryny, wsypujemy słodzik i podgrzewamy do momentu, aż słodzik się rozpuści
  • Następnie zawartość rondla doprowadzamy do wrzenia i odkładamy do ostygnięcia
  • Maliny wkładamy do blendera, dolewamy syrop i całość dokładnie blendujemy przez ok. 2-3 minuty
  • 1/3 ilości musu malinowego odkładamy, a pozostały wlewamy do maszynki do lodów i zamrażamy przez ok. 2 godz.
  • Po tym czasie orzechy drobno siekamy
  • Na talerze wylewamy mus malinowy, na wierzch nakładamy sorbet, obok nakładamy krem i całość posypujemy orzeszkami

Krem

  • Orzechy drobno siekamy
  • Do rondla wlewamy mleko, zagotowujemy i ściągamy z kuchenki
  • Dodajemy orzechy, przykrywamy pokrywką i odkładamy na ok. 10 minut
  • Następnie mleko z orzechami przelewamy do blendera, dodajemy mleko w proszku i blendujemy przez ok. 5 minut (do połączenia się składników)
  • Żółtka wkładamy do miski, dodajemy słodzik i ubijamy do momentu, aż żółtka zrobią się jasne i puszyste
  • Następnie przenosimy żółtka do rondla i podgrzewamy na małym ogniu, stopniowo dolewając mleko z orzechami i cały czas mieszając rózgą kuchenną

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z malinami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Sorbet

  • Malina (250 g)
  • Woda (100 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (60 ml)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (20 g)

Krem

  • Mleko krowie (400 ml)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (40 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Mleko w proszku (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Maszynka do lodów, Miska, Nóż, Rondel, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kokosowe muffinki malinowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, miód i przyprawy (…)

WIĘCEJ >

Babeczki z malinami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem Do miski wsypujemy cukier, dodajemy roztopiony tłuszcz oraz skórkę (…)

WIĘCEJ >

Sernik z malinami

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wybijamy jaja, dodajemy płynny miód i (…)

WIĘCEJ >

Mus malinowy ze śmietaną

Maliny blendujemy na jednolity mus, a następnie przenosimy do miski Na wierzch nakładamy śmietanę

WIĘCEJ >

Bezglutenowy deser z tapioki

Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 (…)

WIĘCEJ >