fbpx
logo
Szukaj
open close

Sos holenderski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c40f3feda-700f-40d2-a640-989972f8fe16
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sos holenderski

Przygotowanie

  • Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odkładamy na ok. 5 minut do ostygnięcia
  • Ostrożnie ściągamy piankę z wierzchu stopionego tłuszczu
  • Sklarowaną część tłuszcz przelewu do pojemnika, pozostawiając mleczny osad na dnie rondla
  • Pojemnik odkładamy na ok. 15 minut
  • W garnku zagotowujemy wodę do połowy wysokości
  • Do miski (najlepiej ze stali nierdzewnej) wrzucamy żółtka, wlewamy wodę (podaną w przepisie) i mieszamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż żółtka będą pieniste)
  • Do żółtek dodajemy kilka kropli soku z cytryny i dokładnie mieszamy
  • Miskę stawiamy na garnku z wrzącą wodą tak, aby dno miski nie stykało się z gorącą wodą
  • Żółtka ubijamy do momentu, aż zgęstnieją przez ok. 1-2 minuty, a następnie wyciągamy miskę z gotującej się wody
  • Do mieszanki z żółtkami wlewamy tłuszcz bardzo cienkim strumieniem, cały czas mieszając, do momentu zużycia całego tłuszczu i, aż sos będzie miał gładką konsystencję
  • Do sosu dodajemy pozostały sok z cytryny oraz przyprawy (sól) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sosów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Masło (360 g)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Woda (15 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Sól morska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Pojemnik z pokrywką, Rondel, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Żeberka duszone z czosnkiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 5-6 minut z każdej strony (tak, aby było zarumienione)…

WIĘCEJ >

Rzodkiewka

Rzodkiewki myjemy Obcinamy liście i ogonki Zjadamy

WIĘCEJ >

Chrupiące krakersy z parmezanu

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko nacieramy go tłuszczem Parmezan przenosimy na blachę (robimy kilka równych kopców z parmezanu w równych odległościach i delikatnie „rozsmarowujemy”, tak żeby…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna

Jajka gotujemy (wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na 8 minut). Po tym czasie wkładamy je do miski z zimną wodą. Ostudzone jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dolewamy mleko…

WIĘCEJ >