fbpx
logo
Szukaj
open close

Sos holenderski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c40f3feda-700f-40d2-a640-989972f8fe16
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sos holenderski

Przygotowanie

  • Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odkładamy na ok. 5 minut do ostygnięcia
  • Ostrożnie ściągamy piankę z wierzchu stopionego tłuszczu
  • Sklarowaną część tłuszcz przelewu do pojemnika, pozostawiając mleczny osad na dnie rondla
  • Pojemnik odkładamy na ok. 15 minut
  • W garnku zagotowujemy wodę do połowy wysokości
  • Do miski (najlepiej ze stali nierdzewnej) wrzucamy żółtka, wlewamy wodę (podaną w przepisie) i mieszamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż żółtka będą pieniste)
  • Do żółtek dodajemy kilka kropli soku z cytryny i dokładnie mieszamy
  • Miskę stawiamy na garnku z wrzącą wodą tak, aby dno miski nie stykało się z gorącą wodą
  • Żółtka ubijamy do momentu, aż zgęstnieją przez ok. 1-2 minuty, a następnie wyciągamy miskę z gotującej się wody
  • Do mieszanki z żółtkami wlewamy tłuszcz bardzo cienkim strumieniem, cały czas mieszając, do momentu zużycia całego tłuszczu i, aż sos będzie miał gładką konsystencję
  • Do sosu dodajemy pozostały sok z cytryny oraz przyprawy (sól) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sosów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Masło (360 g)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Woda (15 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Sól morska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Pojemnik z pokrywką, Rondel, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Angielski sos miętowy

Zieleninę siekamy i przenosimy do moździerza Dodajemy połowę słodziku i rozcieramy na pastę Do garnka wsypujemy drugą połowę słodziku, wlewamy (…)

WIĘCEJ >

Słodko-kwaśny sos z cukinii

Cukinię obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do garnka Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Cebulę z (…)

WIĘCEJ >

Sos pomidorowy

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 (…)

WIĘCEJ >

Sos z suszonych pomidorów

Suszone pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzącej wodzie, dodajemy resztę składników i blendujemy na jednolitą masę.

WIĘCEJ >

Sos miodowo-musztardowy

Bierzemy miskę Nakładamy musztardę i miód Powoli zaczynamy mieszać rózgą lub mikserem Powoli zaczynamy wlewać oliwę z oliwek Gdy wlejemy (…)

WIĘCEJ >