fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos pomidorowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c11705635-a172-46a0-a032-4984752f98a7

Sos pomidorowy

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu
  • Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 minut) i odstawiamy do ostygnięcia
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami np.jako sos do pizzy lub makaronu warzywnego 

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego (6 ml)
  • 2 łyżki aminokwasów kokosowych (20 g) – można pominąć
  • 1 łyżka estragonu (6 g)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego (3 g)
  • 1 łyżeczka cząbru (4 g)
  • 1 łyżka suszonych pomidorów (6 g)
  • 1 łyżeczka bazylii (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Hummus pomidorowo-paprykowy

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…

WIĘCEJ >

Smalec i grzanki ze smalcu

Słoninę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym średnim sitku Wkładamy do garnka Ustawiamy na kuchence i ustawiamy mały ogień Co jakiś czas mieszamy Gotujemy 2 godziny Cedzimy tłuszcz przez metalowe cienkie sito do czystego…

WIĘCEJ >

Pasta z awokado

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, a miąższcz wykładamy na talerz. Widelcem ugniatamy awokado, aż uzyskamy gęstą masę (niekoniecznie jednolitą). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, płatki drożdżowe i musztardę dalej ugniatając. Solimy…

WIĘCEJ >

Czerwony DIP

Ugotowanego wcześniej buraka, selera naciowe i jabłko kroimy na drobne kawałki, a następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku. Wyciskamy sok z…

WIĘCEJ >