Sos pomidorowy
Sos pomidorowy
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu
- Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 minut) i odstawiamy do ostygnięcia
- Podajemy z ulubionymi dodatkami np.jako sos do pizzy lub makaronu warzywnego
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Przecier pomidorowy (500 g)
- Aminokwasy kokosowe (sos kokosowy) (20 ml)
- Pomidor suszony (20 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Bazylia suszona (3 g)
- Cząber suszony (3 g)
- Estragon suszony (3 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Sos z suszonych pomidorów
Suszone pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzącej wodzie, dodajemy resztę składników i blendujemy na jednolitą masę.
WIĘCEJ >Sos paprykowy
Paprykę kroimy w małą kostkę, przekładamy do wysokiego naczynia, zalewamy wodą, oliwą, sokiem z cytryny i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy jeszcze przez chwilę. Przelewamy masę do garnka przez gęste…
WIĘCEJ >Sos vinaigrette kolendrowy
Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej) Pokrojoną zieleninę wkładamy do jakiegoś naczynia Zalewamy oliwą Dodajemy czosnek Dodajemy musztardę, miód, ocet Trochę soli i pieprzu Zaczynamy…
WIĘCEJ >