Sos pomidorowy
Sos pomidorowy
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu
- Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 minut) i odstawiamy do ostygnięcia
- Podajemy z ulubionymi dodatkami np.jako sos do pizzy lub makaronu warzywnego
Autor
Lista składników
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu jabłkowego (6 ml)
- 2 łyżki aminokwasów kokosowych (20 g) – można pominąć
- 1 łyżka estragonu (6 g)
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego (3 g)
- 1 łyżeczka cząbru (4 g)
- 1 łyżka suszonych pomidorów (6 g)
- 1 łyżeczka bazylii (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sos pomidorowy
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając twarde rdzenie. Czosnek siekamy i dodajemy do pomidorów. Pomidory z czosnkiem blendujemy, po czym doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i na małym ogniu gotujemy ok. 15-20…
WIĘCEJ >Zielony dip
Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…
WIĘCEJ >Domowe mleko kokosowe
Wiórki kokosowe wrzucamy do wody i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy i odstawiamy, aby trochę ostygło. Następnie blendujemy wszystko ok. 4-5 minut i przelewamy do innego naczynia przez sitko wyłożone gazą/materiałem, po czym zwijamy…
WIĘCEJ >Wegeta warzywna
Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w mniejsze kawałki Zieleninę opłukać i otrząsnąć Por przeciąć wzdłuż na pół i wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku Mielimy warzywa rotacyjnie, czyli na zmianę mielimy…
WIĘCEJ >