Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim
Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim
Przygotowanie
- Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso
- Zasmażamy przez 5 min
- Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min
- Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 min
- Dolewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Dodajemy tymianek, oregano, bazylię, sól i pieprz
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 min
- Co jakiś czas trzeba zamieszać
- Po pół godzinie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
Makaron z warzyw:
- Rzodkiew myjemy pod bieżącą wodą
- Przepuszczamy rzodkiew przez sipromat
- Jeśli ktoś nie ma spiromatu to należy pociąć warzywa wzdłuż na plastry i wzdłuż na paski makaronowe
- Makaron warzywny wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy i podgrzewamy 1 min (nie gotujemy)
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego do potraw. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Makaron możesz przyrządzić z dowolnego, ulubionego warzywa.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia warzywnych makaronów – koniecznie je wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 1 biała rzodkiew (220 g)
- 250 g mielonej łopatki wieprzowej
- ½ cebuli (50 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 3 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (75 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- ½ łyżeczka suszonej bazylii (1 g)
- ½ łyżeczki suszonego tymianku (1 g)
- ½ łyżeczki suszonego oregano (1 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z sarniną i boczkiem
Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…
WIĘCEJ >Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami
Roladka:· Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć i wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka…
WIĘCEJ >Indyjskie curry
Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…
WIĘCEJ >