fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfa76ec21-0b2d-4e86-b10f-da3c56aa034e-1

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

Przygotowanie

  • Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso 
  • Zasmażamy przez 5 min
  • Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 min
  • Dolewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Dodajemy tymianek, oregano, bazylię, sól i pieprz
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 min
  • Co jakiś czas trzeba zamieszać
  • Po pół godzinie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Makaron z warzyw:

  • Rzodkiew myjemy pod bieżącą wodą
  • Przepuszczamy rzodkiew przez sipromat
  • Jeśli ktoś nie ma spiromatu to należy pociąć warzywa wzdłuż na plastry i wzdłuż na paski makaronowe
  • Makaron warzywny wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy i podgrzewamy 1 min (nie gotujemy)

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego do potraw. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Makaron możesz przyrządzić z dowolnego, ulubionego warzywa.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia warzywnych makaronów – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 biała rzodkiew (220 g)
  • 250 g mielonej łopatki wieprzowej
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 3 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (75 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ łyżeczka suszonej bazylii (1 g)
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku (1 g)
  • ½ łyżeczki suszonego oregano (1 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Buraki obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem

Cukinię należy przepuścić przez spiromat (tarkę spiralną) i uzyskać spaghetti Jeśli nie mamy tarki spiralnej to kroimy cukinię wzdłuż w plastry i plastry w paseczki jak makaron Łososia posolić i popieprzyć, położyć na rozgrzaną patelnię…

WIĘCEJ >

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i…

WIĘCEJ >

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a…

WIĘCEJ >