fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfa76ec21-0b2d-4e86-b10f-da3c56aa034e-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

Przygotowanie

  • Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso 
  • Zasmażamy przez 5 min
  • Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 min
  • Dolewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Dodajemy tymianek, oregano, bazylię, sól i pieprz
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 min
  • Co jakiś czas trzeba zamieszać
  • Po pół godzinie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Makaron z warzyw:

  • Rzodkiew myjemy pod bieżącą wodą
  • Przepuszczamy rzodkiew przez sipromat
  • Jeśli ktoś nie ma spiromatu to należy pociąć warzywa wzdłuż na plastry i wzdłuż na paski makaronowe
  • Makaron warzywny wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy i podgrzewamy 1 min (nie gotujemy)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronów warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Sos boloński

  • Woda (400 ml)
  • Wieprzowina łopatka (250 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Bazylia suszona (1 g)
  • Oregano suszone (1 g)
  • Tymianek suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Makaron z białej rzodkwi

  • Rzodkiew biała (220 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chipsy z plantana

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczaka i cukinii

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę (do miękkości). Dodajemy cukinię i…

WIĘCEJ >

Truskawki przekładane czekoladowym musem

Daktyle zalewamy wrzątkiem i namaczamy przez około 15 minut. Awokado obieramy ze skórki. Do kielicha blendera wrzucamy po kolei namoczone daktyle, karob, śmietankę kokosową (tylko ściętą część, która wydzieliła się po 24h stania w lodówce)…

WIĘCEJ >

Pieczona polędwiczka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę kroimy na grube kawałki.  Miętę kroimy bardzo drobno, mieszamy z octem balsamicznym i szczyptą soli, następnie obtaczamy polędwiczkę w naszej marynacie i układamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30…

WIĘCEJ >