Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim
Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim
Przygotowanie
- Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso
- Zasmażamy przez 5 min
- Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min
- Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 min
- Dolewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Dodajemy tymianek, oregano, bazylię, sól i pieprz
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 min
- Co jakiś czas trzeba zamieszać
- Po pół godzinie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
Makaron z warzyw:
- Rzodkiew myjemy pod bieżącą wodą
- Przepuszczamy rzodkiew przez sipromat
- Jeśli ktoś nie ma spiromatu to należy pociąć warzywa wzdłuż na plastry i wzdłuż na paski makaronowe
- Makaron warzywny wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy i podgrzewamy 1 min (nie gotujemy)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronów warzywnych.
Autor
Lista składników
Sos boloński
- Woda (400 ml)
- Wieprzowina łopatka (250 g)
- Cebula (50 g)
- Przecier pomidorowy (45 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Czosnek (10 g)
- Ziele angielskie – ziarno (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Bazylia suszona (1 g)
- Oregano suszone (1 g)
- Tymianek suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Makaron z białej rzodkwi
- Rzodkiew biała (220 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym
Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem roślinnym, truskawkami i bazylią
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Truskawki kroimy na 4 części Orzechy siekamy (jeśli są dodane w składnikach) Gryczankę przenosimy do miski i posypujemy truskawkami, orzechami oraz…
WIĘCEJ >Sałatka z owoców sezonowych – lato
Wszystkie owoce umyć Z moreli usunąć pestkę, pokroić kostkę Truskawki pokroić na połówki lub na ćwiartki Wymieszać wszystkie owoce
WIĘCEJ >Koktajl jarmużowo-figowy
Myjemy jarmuż, gruszę i figi Wyjmujemy z gruszki gniazda nasienne Składniki umieszczamy w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy
WIĘCEJ >