fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfa76ec21-0b2d-4e86-b10f-da3c56aa034e-1

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

Przygotowanie

  • Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso 
  • Zasmażamy przez 5 min
  • Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 min
  • Dolewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Dodajemy tymianek, oregano, bazylię, sól i pieprz
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 min
  • Co jakiś czas trzeba zamieszać
  • Po pół godzinie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Makaron z warzyw:

  • Rzodkiew myjemy pod bieżącą wodą
  • Przepuszczamy rzodkiew przez sipromat
  • Jeśli ktoś nie ma spiromatu to należy pociąć warzywa wzdłuż na plastry i wzdłuż na paski makaronowe
  • Makaron warzywny wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy i podgrzewamy 1 min (nie gotujemy)

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego do potraw. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Makaron możesz przyrządzić z dowolnego, ulubionego warzywa.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia warzywnych makaronów – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 biała rzodkiew (220 g)
  • 250 g mielonej łopatki wieprzowej
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 3 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (75 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ łyżeczka suszonej bazylii (1 g)
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku (1 g)
  • ½ łyżeczki suszonego oregano (1 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti Konjac z krewetkami

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę Krewetki wkładamy do ciepłej wody…

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

Zrazy z sosem Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach Lekko posolić, popieprzyć Dodać rozmaryn Wymieszać i podzielić na 4 porcje Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

Pasztet: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godziny Wyjmujemy mięso i warzywa żeby…

WIĘCEJ >

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku (średnie dziurki) Marchew i pietruszkę zmielić Zmielone warzywa połączyć z mielonym mięsem Rozmaryn drobno…

WIĘCEJ >