fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Steki z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdaa856a5-bb9e-4f51-99c8-ffba2dbf261f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Steki z kalafiora

Przygotowanie

  • Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem
  • Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
  • Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 – 200 stopni, do czasu aż kalafior będzie ładnie przyrumieniony i miękki

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim codziennym planie żywieniowym – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Z 1 główki kalafiora można wykroić 2-3 ładne steki. Są to plastry z samego środka. Resztę kalafiora warto zużyć do przygotowania zupy kremu

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2-3 steki z kalafiora (plastry o grubości około 1,5-2 cm wykrojone ze środka główki) (ok. 300 g)
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka tymianku (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka wieprzowe z wolnowaru w warzywach

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Arbuz

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki

WIĘCEJ >

Pestki dyni

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z topinamburem

Pokrojony w plastry por dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie Dodajemy rozdrobniony na kawałki szpinak, czekamy do momentu aż się rozmrozi i na końcu dodajemy pokrojonego topinambura Po chwili całość zalewamy mlekiem i bulionem Pod…

WIĘCEJ >