fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Steki z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdaa856a5-bb9e-4f51-99c8-ffba2dbf261f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Steki z kalafiora

Przygotowanie

  • Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem
  • Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
  • Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 – 200 stopni, do czasu aż kalafior będzie ładnie przyrumieniony i miękki

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim codziennym planie żywieniowym – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Z 1 główki kalafiora można wykroić 2-3 ładne steki. Są to plastry z samego środka. Resztę kalafiora warto zużyć do przygotowania zupy kremu

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2-3 steki z kalafiora (plastry o grubości około 1,5-2 cm wykrojone ze środka główki) (ok. 300 g)
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka tymianku (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Cukinię pokroić na makaronowe paski za pomocą obieraczki julienne (Warzywo położyć na desce i jedną ręką przytrzymał jego koniec, a obieraczkę przesuwać wzdłuż całej cukinii). Po takim krojeniu zostanie resztka cukinii, której nie da się…

WIĘCEJ >

Tortilla z omletu z gyrosem z kurczaka i sałatką

Nadzienie Kurczaka kroimy w paseczki Cebulę i czosnek kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka Zasmażamy 2 min mieszamy Dodajemy cebulę i czosnek Zasmażamy 2 min Dodajemy tymianek, mieszamy Przykrywamy pokrywką na 5…

WIĘCEJ >

Smażone przegrzebki

Natkę pietruszki siekamy Przegrzebki płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy Na patelni roztapiamy masło, a następnie równomiernie rozkładamy przegrzebki Smażymy przez 2 minuty, obracamy i dalej smażymy, aż będą miękkie, ale zwarte Ściągamy z…

WIĘCEJ >

Grzyby duszone z cukinią

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu…

WIĘCEJ >