fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Steki z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdaa856a5-bb9e-4f51-99c8-ffba2dbf261f

Steki z kalafiora

Przygotowanie

  • Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem
  • Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
  • Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 – 200 stopni, do czasu aż kalafior będzie ładnie przyrumieniony i miękki

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim codziennym planie żywieniowym – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Z 1 główki kalafiora można wykroić 2-3 ładne steki. Są to plastry z samego środka. Resztę kalafiora warto zużyć do przygotowania zupy kremu

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2-3 steki z kalafiora (plastry o grubości około 1,5-2 cm wykrojone ze środka główki) (ok. 300 g)
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka tymianku (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Seler naciowy

Łodygi selera myjemy Zjadamy w całości lub dzielimy na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >

Zielone smoothie liście + gruszka + kiwi

Kiwi i gruszkę obieramy i kroimy na kosteczkę. Wraz z umytymi liśćmi miksujemy na gładki koktajl.

WIĘCEJ >

Bananowo-owsiane pancakes

Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je…

WIĘCEJ >

Zupa szparagowa

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >