fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Steki z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdaa856a5-bb9e-4f51-99c8-ffba2dbf261f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Steki z kalafiora

Przygotowanie

  • Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem
  • Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
  • Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 – 200 stopni, do czasu aż kalafior będzie ładnie przyrumieniony i miękki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Z 1 główki kalafiora można wykroić 2-3 ładne steki. Są to plastry z samego środka. Resztę kalafiora warto zużyć do przygotowania zupy krem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kalafior (świeży) (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…

WIĘCEJ >

Mini pączusie/ gofry

Wszystkie składniki blendujemy razem. Masę wlewamy do opiekacza do pączków, gofrownicy lub dowolnego opiekacza, który nada masie kształt. Wypiekamy do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Zupa krem z brokułu z płatkami migdałowymi i bazylią

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Brokuł dzielimy na różyczki i przenosimy do garnka Dolewamy bulion oraz mleko kokosowe,…

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka warzywna

Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….

WIĘCEJ >