fbpx
logo
Szukaj
open close

Strudel jabłkowy z owocami leśnymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4fa8693d-e588-4ea9-b762-8fb27251785d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Strudel jabłkowy z owocami leśnymi

Przygotowanie

  • Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wrzucamy jabłka i gotujemy przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
  • Do garnka wrzucamy jabłka i pozostałe owoce, dodajemy przyprawy (cynamon) i połowę miodu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut (lub do momentu, aż owoce będą miękkie)
  • Płaty ciasta smarujemy białkiem i kładziemy jeden na drugim
  • Orzechy drobno siekamy
  • Ciasto kroimy na 4 równe części i na każdej z nich kładziemy równą część owoców i orzechów, brzegi ciasta składamy i rolujemy na kształt kiełbasek
  • „Kiełbaski” smarujemy pozostałym miodem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Opcjonalnie możemy posypać strudel cukrem pudrem i podawać z polewą owocową

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia strudli.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (360 g)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Jagoda leśna (45 g)
  • Poziomka (45 g)
  • Malina (45 g)
  • Jeżyna (45 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Migdał (25 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Orzech włoski (24 g)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Garnek - mały, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krupnik gryczany (wegański / wegetariański)

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Herbatniki nakładane kokosowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz i przyprawy (sól), a następnie dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko do osobnej miski…

WIĘCEJ >

Budyń kasztanowo – kokosowy

Około ¼ szklanki mleka kokosowego odlewamy do jakiejś miseczki Do odlanego mleka dodajemy mąkę kasztanową, cały czas mieszając Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy Na gotujące się mleko powoli wlewamy rozmieszaną z mlekiem mąkę…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi

Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy orzechami włoskimi

WIĘCEJ >