fbpx
logo
Szukaj
open close

Suflet cytrynowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c69aead22-4f93-475c-8814-1d3d265a3c0d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Suflet cytrynowy

Przygotowanie

  • Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok
  • Do rondla wsypujemy mąkę, wlewamy trochę soku cytrynowego i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy do rondla skórkę z cytryny, dolewamy pozostały sok i całość dokładnie mieszamy
  • Cały czas mieszając, zawartość rondla doprowadzamy do wrzenia (na małym ogniu) i gotujemy przez ok. 1 minutę, po czym ściągamy rondel z kuchenki
  • Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w dwóch, osobnych miskach
  • Do żółtek dodajemy słodzik i ucieramy do momentu, aż żółtka zrobią się jasne i puszyste
  • Cały czas mieszając, stopniowo dolewamy do żółtek zawartość rondla
  • Całość przelewamy do rondla i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając (krem powinien zgęstnieć)
  • Twaróg wkładamy do miski i ubijamy rózgą kuchenną na gładką konsystencję
  • Następnie do twarogu stopniowo dolewamy krem cytrynowy i cały czas mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę cienko smarujemy tłuszczem
  • Białka ubijamy z solą na sztywną pianę
  • Pianę dodajemy do masy cytrynowej i delikatnie mieszamy
  • Przygotowaną masę przenosimy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut
  • Opcjonalnie gotowy suflet posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sufletów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (204 g)
  • Cytryna (160 g)
  • Twarożek grani (100 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Masło (10 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Suflet z marchwi z orzechami laskowymi

Marchewki obieramy, kroimy na małe kawałki i płuczemy pod bieżącą wodą Następnie gotujemy marchewki na parze przez ok. 10 minut, (…)

WIĘCEJ >

Suflety kalafiorowe z kaparami i oliwkami

Kalafior rozdzielamy na różyczki (przy każdej zostawiamy ok. 2-3 cm łodygi) Następnie kładziemy w górnym naczyniu garnka do gotowania na (…)

WIĘCEJ >

Suflet szpinakowy

Ze szpinaku odrywamy łodyżki, a liście dokładnie myjemy i osuszamy Do garnka wlewamy wodę (tak, aby ledwo przykrywała dno) Wkładamy (…)

WIĘCEJ >

Suflet czekoladowy

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Kokilki smarujemy tłuszczem, a następnie górną część każdej z kokilek owijamy natłuszczonym papierem (…)

WIĘCEJ >

Suflety z brokułami i parmezanem

Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty (do miękkości), a następnie odcedzamy (…)

WIĘCEJ >