fbpx
Szukaj
open close

Suflet szpinakowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c06737d50-f995-44fb-8d6d-7cf4a5f19e6c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Suflet szpinakowy

Przygotowanie

  • Ze szpinaku odrywamy łodyżki, a liście dokładnie myjemy i osuszamy
  • Do garnka wlewamy wodę (tak, aby ledwo przykrywała dno)
  • Wkładamy szpinak, dodajemy sól i cały czas mieszając, gotujemy przez ok. 3-4 minuty (do miękkości)
  • Następnie blendujemy szpinak na jednolitą masę
  • Cały czas mieszając, gotujemy masę szpinakową przez ok. 10 minut (do momentu, aż płyn odparuję)
  • Żółtka oddzielamy od białek
  • Żółtka wkładamy do rondla, posypujemy mąką i dokładnie mieszamy
  • Cały czas mieszając drewnianą łyżką, stopniowo dolewamy mleko
  • Masę gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż zgęstnieję
  • Następnie doprowadzamy masę do wrzenia i ściągamy z kuchenki
  • Dodajemy masę szpinakową oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę smarujemy tłuszczem
  • Białką ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
  • Następnie łączymy pianę z masą szpinakową i delikatnie mieszamy, tak, aby piana nie opadła
  • Masę przenosimy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 35-45 minut (pieczemy do momentu, aż suflet wyrośnie)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań ze szpinakiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (600 g)
  • Mleko krowie (250 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Mąka orkiszowa (25 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (4 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremki do sufletów, Garnek, Łyżka drewniana, Mikser, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Curry z jagnięciną i szpinakiem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i (…)

WIĘCEJ >

Koktajl szpinakowo-borówkowy

W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, dodajemy szpinak, ogórek, borówki, olej kokosowy i lód Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia (…)

WIĘCEJ >

Gryczane ciasto szpinakowe

Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia (…)

WIĘCEJ >