Curry z jagnięciną i szpinakiem
Curry z jagnięciną i szpinakiem
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Mięso kroimy w kostkę
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy przyprawy (kmin i chili), mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok, 2 minuty, co jakiś czas mieszając
- Dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 45 minut
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Do rondla dodajemy ciecierzycę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut
- Szpinak grubo siekamy, dodajemy do rondla i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia curry.
Opcjonalnie możesz dodać pomidory lub inne, ulubione warzywa.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina karkówka (500 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Szpinak (500 g)
- Ciecierzyca z puszki (400 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kmin rzymski (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Chili w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pstrąg pieczony z warzywami
Ryby patroszymy i dokładnie oczyszczamy Następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym Każdą rybę z jednej strony nacinamy kilka razy pod skosem, a następnie do środka wkładamy tłuszcz (masło) oraz plastry cytryny i…
WIĘCEJ >Jogurt malinowy
Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy jogurt, dodajemy maliny i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
WIĘCEJ >Krupnik gryczany (wegański / wegetariański)
Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…
WIĘCEJ >Zupa jarzynowa z kaszą
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Marchew z ziemniakiem obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >