Gryczane ciasto szpinakowe
Gryczane ciasto szpinakowe
Przygotowanie
Ciasto kruche
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy
- Wykładamy ciastem formę do tarty
- Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać
- Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C
Masa szpinakowa
- Cebulę i czosnek obrać
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem
- Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy szpinak, mieszamy
- Dusimy 2 min
- Wyłączamy palnik, wybijamy na szpinak jajka i mieszamy
- Masę szpinakową wykładamy na podpieczoną tarte
- Wkładamy do piekarnika na 20 min i pieczemy w temp. 180 st. C
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne przepisy na potrawy z dodatkiem szpinaku.
Autor
Lista składników
Ciasto kruche
- Mąka gryczana (100 g)
- Jajo kurze rozm. M (102 g)
- Prawdziwe masło (60 g)
- Miód lipowy (12 g)
Masa szpinakowa
- Szpinak (świeży) (250 g)
- Jajo kurze rozm. M (51 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczywo czosnkowe
Czosnek obieramy i siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (powinien być płynny, ale nie gorący) Dodajemy czosnek i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…
WIĘCEJ >Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką
Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki) Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni Wątróbkę dodajemy na patelnię i solimy Lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 40-50…
WIĘCEJ >Prosty pasztet
Włączamy piekarnik i ustawiamy temp. 170 st C Czosnek obieramy Obieramy mięso z kości Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa Do zmielonej masy dodajemy trochę soli i pieprzu Dodajemy majeranek Mieszamy bardzo…
WIĘCEJ >Kisiel z siemienia lnianego
Truskawki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji W garnuszku stawiamy na gazie szklankę wody i wrzucamy do niej siemię lniane Gotujemy to razem od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut…
WIĘCEJ >