fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gryczane ciasto szpinakowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz21-4-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gryczane ciasto szpinakowe

Przygotowanie

Ciasto kruche

  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy
  • Wykładamy ciastem formę do tarty
  • Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać
  • Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C

Masa szpinakowa

  • Cebulę i czosnek obrać
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem
  • Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy szpinak, mieszamy
  • Dusimy 2 min
  • Wyłączamy palnik, wybijamy na szpinak jajka i mieszamy
  • Masę szpinakową wykładamy na podpieczoną tarte
  • Wkładamy do piekarnika na 20 min i pieczemy w temp. 180 st. C

Rady dietetyka

1 porcja będzie miała wagę około 250-300 g.

Uwagi

Jeśli szukasz szpinakowych inspiracji znajdziesz je w przepisach powiązanych. Pamiętaj, by sprawdzić skład pod względem diety którą stosujesz.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto kruche

  • 100 g mąki gryczanej
  • 2 jajka kurze roz. M (ok. 102 g)
  • ¼ kostki ciepłego i luźnego masła (50 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)

Masa szpinakowa

  • 250 g rozmrożonego, odcedzonego na sicie szpinaku liściastego
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (ok. 2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego (15 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)

Potrzebny sprzęt

Forma na tartę - średnica 20 cm, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane Halloumi

Ser Halloumi wyjmujemy z opakowania i grillujemy na patelni aż do momentu zarumienienia Z pozostałych składników robimy sałatkę i podajemy razem z serem

WIĘCEJ >

Barszcz rosyjski

Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…

WIĘCEJ >

Przepiórcze jaja smażone z kapustą pak choi

Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy kminek i chwilę go prażymy. Kapustę pak choi kroimy w kostkę, nastęnie wrzucamy na patelnię razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając, Pomiędzy kawałki kapusty…

WIĘCEJ >

Migdałowe pączusie

Wszystkie składniki blendujemy razem (lub miksujemy). Pieczemy w opiekaczu aż do zarumienienia.

WIĘCEJ >