fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gryczane ciasto szpinakowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz21-4-6

Gryczane ciasto szpinakowe

Przygotowanie

Ciasto kruche

  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy
  • Wykładamy ciastem formę do tarty
  • Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać
  • Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C

Masa szpinakowa

  • Cebulę i czosnek obrać
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem
  • Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy szpinak, mieszamy
  • Dusimy 2 min
  • Wyłączamy palnik, wybijamy na szpinak jajka i mieszamy
  • Masę szpinakową wykładamy na podpieczoną tarte
  • Wkładamy do piekarnika na 20 min i pieczemy w temp. 180 st. C

Rady dietetyka

1 porcja będzie miała wagę około 250-300 g.

Uwagi

Jeśli szukasz szpinakowych inspiracji znajdziesz je w przepisach powiązanych. Pamiętaj, by sprawdzić skład pod względem diety którą stosujesz.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto kruche

  • 100 g mąki gryczanej
  • 2 jajka kurze roz. M (ok. 102 g)
  • ¼ kostki ciepłego i luźnego masła (50 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)

Masa szpinakowa

  • 250 g rozmrożonego, odcedzonego na sicie szpinaku liściastego
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (ok. 2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego (15 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)

Potrzebny sprzęt

Forma na tartę - średnica 20 cm, Patelnia, Piekarnik, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątróbka duszona w gruszkach z ziemniakami

Wątróbkę kładziemy na ręcznik papierowy, żeby woda/sok/krew nie pryskała nam na patelni Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (około 30 min) Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub piórka Gruszkę oczyścić z gniazda…

WIĘCEJ >

Topinambur z grzybami

Cebulę i grzyby kroimy w kostkę Czosnek przeciskamy przez praskę Topinambur obieramy i kroimy w kostkę Podsmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy pokrojone grzyby Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy topinambur Przyprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…

WIĘCEJ >

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso  Zasmażamy przez 5 min Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min Dodajemy przecier / koncentrat…

WIĘCEJ >