fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki wieprzowe z sosem tzatziki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2575e9d2-f6a2-4e73-b2a6-247eec4e1ed2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki wieprzowe z sosem tzatziki

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (3/7 ilości) oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
  • Następnie przenosimy mięso do miski z marynatą i dokładnie mieszamy, po czym wkładamy do lodówki na min. 3 godz.
  • Ogórka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki, przenosimy na sitko, posypujemy przyprawami (solą) i odsączamy
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek (4/7 ilości) oraz posiekaną zieleninę (lubczyk) i całość dokładnie mieszamy
  • Tzatziki wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Mięso nadziewamy na patyki do szaszłyków i grillujemy przez ok. 10-15 minut z każdej strony
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki
  • Zieleninę (natkę) drobno siekamy
  • Szaszłyki posypujemy cebulą oraz zieleniną i podajemy z tzatzikami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina karkówka (600 g)
  • Jogurt grecki (200 g)
  • Ogórek długi (170 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Czosnek (35 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Lubczyk (świeży) (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków, Praska do czosnku, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczony kurczak z rzodkwią

Cytrynę kroimy na pół Czosnek obieramy Rzodkiew obieramy i kroimy w ćwiartki Marchewki obieramy i kroimy w słupki Skórę kurczaka nacieramy cytryną, a następnie wkładamy cytrynę do wnętrza Do wnętrza kurczaka wkładamy również połowę czosnku…

WIĘCEJ >

Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Pierś lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa Solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy kurczaka po 3 min z każdej strony Przekładamy mięso na naczynie do zapiekania…

WIĘCEJ >

Tajska sałatka z wołowiną na ciepło

Mięso wkładamy do miski (niemetalowej), dodajemy przyprawy (chili) i 1/3 ilości sosu, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut Do osobnej miski wlewamy pozostały sos i sok z limonki, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, tak…

WIĘCEJ >

Chleb z tapioki

Zmiksować jajka, sól i masło i dodać mąki z sodą i octem. Następnie zmiksować całość do gładkiej masy. Przełożyć do formy. Piec w temperaturze ok. 180 stopni do suchego patyczka (ok. 30-35 min).

WIĘCEJ >