Szaszłyki z piersi kurczaka na ostro
Szaszłyki z piersi kurczaka na ostro
Przygotowanie
- Chili drobno siekamy (pestki usuwamy) i przenosimy do miski
- Dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i dokładnie mieszamy
- Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy w kostkę
- Następnie wrzucamy mięso do miski z marynatą i dokładnie mieszamy tak, aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
- Miskę z mięsem wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
- Patyki do szaszłyków moczymy wcześniej w zimnej wodzie, aby się nie spaliły podczas smażenia
- Na patyki nabijamy mięso i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej do momentu, aż będą zarumienione i miękkie
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (500 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Chili (20 g)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.