fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z piersi kurczaka na ostro

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c501f1b46-3c47-4389-bc0b-c0a71188d5e1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki z piersi kurczaka na ostro

Przygotowanie

  • Chili drobno siekamy (pestki usuwamy) i przenosimy do miski
  • Dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy w kostkę
  • Następnie wrzucamy mięso do miski z marynatą i dokładnie mieszamy tak, aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
  • Miskę z mięsem wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • Patyki do szaszłyków moczymy wcześniej w zimnej wodzie, aby się nie spaliły podczas smażenia
  • Na patyki nabijamy mięso i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej do momentu, aż będą zarumienione i miękkie

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kurczak pierś (500 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Chili (20 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krewetki po peloponesku

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i drobno siekamy Pomidorki kroimy na pół Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym, jabłkiem, cynamonem i kakao

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach Gryczankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon oraz kakao i mieszamy

WIĘCEJ >

Cielęcina w winie

Mięso kroimy na kotlety i oprószamy mąką oraz przyprawami (solą i pieprzem) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę oliwy i połowę masła) Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony, co jakiś czas…

WIĘCEJ >

Duszona brukselka

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy brukselkę, dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i dusimy przez ok. 7-8 minut (pod przykryciem)

WIĘCEJ >