fbpx
logo
Szukaj
open close

Pikantne szaszłyki z wołowiny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caebd12b4-d71b-4a84-9456-459235b68f15
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantne szaszłyki z wołowiny

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy tłuszcz, sok z cytryny i wodę, dodajemy musztardę, miód oraz przyprawy (oregano i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
  • Miskę przykrywamy folią i odkładamy na ok. 30 minut
  • Patyki do szaszłyków moczymy w wodzie (dzięki temu nie będą się palić podczas grillowania)
  • Rozgrzewamy grill
  • Papryki kroimy w większą kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w ósemki
  • Mięso wyciągamy z marynaty i przenosimy na talerz (marynaty nie wylewamy)
  • Na patyki do szaszłyków na przemian nadziewamy mięso, paprykę i cebulę, po czym układamy szaszłyki na grillu i smażymy przez ok. 9-12 minut, co jakiś czas obracając i smarując marynatą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (450 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Papryka żółta (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Miód lipowy (30 g)
  • Woda (30 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Grill, Miska, Nóż, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zimowa zupa jarzynowa

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Soczewicę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Ziemniaki oraz dynię obieramy i…

WIĘCEJ >

Tagine z kurczaka i daktyli

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin i imbir) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy…

WIĘCEJ >

Krem z ziemniaków i porów

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy ziemniaki, dolewamy bulion i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień…

WIĘCEJ >

Shake gruszkowo – imbirowy z wodą kokosową

Gruszkę obrać, przekroić i usunąć gniazdo nasienne Pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera Imbir obrać, posiekać i dodać do blendera Dolać mleko kokosowe Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >