Szaszłyki z indyka po chińsku
Szaszłyki z indyka po chińsku
Przygotowanie
- Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski
- Dodajemy sos sojowy oraz przyprawy (chili) i dokładnie mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
- Cukinię kroimy na kawałki
- Paprykę kroimy na kawałki wielkości kawałków cukinii
- Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
- Na każdy patyk nadziewamy na przemian mięso, cukinię, paprykę i pieczarkę
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 8-15 minut, co jakiś czas obracając
- Następnie nakładamy szaszłyki na talerze i posypujemy sezamem oraz zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (800 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Pieczarka (świeża) (200 g)
- Sos sojowy (100 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Sezam biały (10 g)
- Chili w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Pikantne szaszłyki z kurczaka
Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy jogurt i sok z cytryny, dodajemy pastę oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty sosem,…
WIĘCEJ >Szaszłyki drobiowe z salsą z awokado
Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (pieprz, paprykę i tymianek), sok z cytryny oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy folią (lub talerzem) i wkładamy do lodówki na ok. 3…
WIĘCEJ >Indyjskie szaszłyki z kurczaka
Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy pastę, jogurt oraz przyprawy (paprykę) i dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy tak, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Miskę…
WIĘCEJ >Grillowane szaszłyki krewetkowe
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wrzącą wodą na ok. 10 minut (dzięki temu nie spalą…
WIĘCEJ >