fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki z indyka po chińsku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-47
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki z indyka po chińsku

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski
  • Dodajemy sos sojowy oraz przyprawy (chili) i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
  • Cukinię kroimy na kawałki
  • Paprykę kroimy na kawałki wielkości kawałków cukinii
  • Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
  • Na każdy patyk nadziewamy na przemian mięso, cukinię, paprykę i pieczarkę
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 8-15 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie nakładamy szaszłyki na talerze i posypujemy sezamem oraz zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (800 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Sos sojowy (100 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Angry Birds – ziemniaki z pulpecikiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę siekamy Do miski przenosimy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy, wybijamy jajo i…

WIĘCEJ >

Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach

Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy) Gruszkę wkładamy do garnka Dodajemy goździk i cynamon Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować Gotujemy…

WIĘCEJ >

Toskański kurczak z pesto

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową Mięso dokładnie nacieramy z każdej strony połową pesto i kładziemy w odstępach na folii, a na wierzch mięsa nakładamy pozostałe pesto Formę…

WIĘCEJ >

Pasztet warzywny

Warzywa gotujemy do miękkości (punkt pomijamy jeśli posiadamy ugotowane wcześniej warzywa) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Ugotowane warzywa przepuszczamy przez szatkownicę. Następnie mieszamy z jajami, mąką i przyprawami Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego Pasztet pieczemy…

WIĘCEJ >