fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z indyka po chińsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2c1ae636-ba11-4e7a-a32d-7c41db1a3db9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki z indyka po chińsku

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski
  • Dodajemy sos sojowy oraz przyprawy (chili) i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
  • Cukinię kroimy na kawałki
  • Paprykę kroimy na kawałki wielkości kawałków cukinii
  • Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
  • Na każdy patyk nadziewamy na przemian mięso, cukinię, paprykę i pieczarkę
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 8-15 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie nakładamy szaszłyki na talerze i posypujemy sezamem oraz zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (800 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Sos sojowy (100 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pikantne szaszłyki z kurczaka

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy jogurt i sok z cytryny, dodajemy pastę oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty sosem,…

WIĘCEJ >

Szaszłyki drobiowe z salsą z awokado

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (pieprz, paprykę i tymianek), sok z cytryny oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy folią (lub talerzem) i wkładamy do lodówki na ok. 3…

WIĘCEJ >

Indyjskie szaszłyki z kurczaka

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy pastę, jogurt oraz przyprawy (paprykę) i dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy tak, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Miskę…

WIĘCEJ >

Grillowane szaszłyki krewetkowe

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wrzącą wodą na ok. 10 minut (dzięki temu nie spalą…

WIĘCEJ >