fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z indyka po chińsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2c1ae636-ba11-4e7a-a32d-7c41db1a3db9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki z indyka po chińsku

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski
  • Dodajemy sos sojowy oraz przyprawy (chili) i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
  • Cukinię kroimy na kawałki
  • Paprykę kroimy na kawałki wielkości kawałków cukinii
  • Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
  • Na każdy patyk nadziewamy na przemian mięso, cukinię, paprykę i pieczarkę
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 8-15 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie nakładamy szaszłyki na talerze i posypujemy sezamem oraz zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (800 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Sos sojowy (100 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z makreli z chlebem gryczanym

Makrelę obieramy ze skóry i ości Umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować Dodajemy masło i przecier / koncentrat pomidorowy Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Próbujemy i doprawiamy do smaku

WIĘCEJ >

Migdałowy serek „feta”

Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki.  Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im…

WIĘCEJ >

Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła

Wątróbkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykrawamy błony. Podsmażamy wątróbkę na patelni, na podgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Ma być podsmażona na brązowo, ale pozostać miękka w środku….

WIĘCEJ >

Sałatka śledziowa z burakami na sałacie

Jabłko obieramy Jabłko, ogórki, buraki i rybę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie przenosimy na sito i przelewamy wrzątkiem Wszystkie składniki (poza sałatą) razem dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na…

WIĘCEJ >