fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z kurczaka z miodem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4029f323-6525-4b7f-b6ef-a42c88c2332d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki z kurczaka z miodem

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w większą kostkę
  • Paprykę kroimy w kostkę o podobnej wielkości kawałków mięsa
  • Cukinię kroimy w plasterki
  • Cebulę obieramy i kroimy w ósemki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Do miski wlewamy sok z cytryny oraz tłuszcz (oliwę), dodajemy miód, musztardę, czosnek oraz przyprawy (tymianek) i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy do miski mięso oraz warzywa i dokładnie mieszamy, tak aby wszystko dokładnie pokryło się marynatą
  • Miskę odstawiamy na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie rozgrzewamy grill
  • Mięso z warzywami nadziewamy na patyki do szaszłyków, kładziemy na grill i grillujemy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Do sporządzenia szaszłyków możesz dodać więcej, ulubionych warzyw np. czerwoną cebulę.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor koktajlowy (320 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Papryka żółta (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem ziemniaczany z boczkiem

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową Na ten…

WIĘCEJ >

Pieczona dynia

Kroimy dynię na pół Wydłubujemy łyżką pestki Kroimy dynię w plastry Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju) Polewamy oliwą i sypiemy solą Piekarnik nastawiamy na 200 st…

WIĘCEJ >

Aromatyczny pilaw z migdałami

Cebulę z imbirem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy imbir, przyprawy (kurkumę, cynamon i kolendrę) oraz płatki migdałowe i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Sałatka z buraków z kozim serem

Sałatka: Gruszkę pokroić w plastry Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu Na środku ułożyć plastry gruszki Posypać grzankami ze smalcu Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach Polać 1 porcją sosu z granatów Sos…

WIĘCEJ >