fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z kurczaka z miodem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4029f323-6525-4b7f-b6ef-a42c88c2332d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki z kurczaka z miodem

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w większą kostkę
  • Paprykę kroimy w kostkę o podobnej wielkości kawałków mięsa
  • Cukinię kroimy w plasterki
  • Cebulę obieramy i kroimy w ósemki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Do miski wlewamy sok z cytryny oraz tłuszcz (oliwę), dodajemy miód, musztardę, czosnek oraz przyprawy (tymianek) i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy do miski mięso oraz warzywa i dokładnie mieszamy, tak aby wszystko dokładnie pokryło się marynatą
  • Miskę odstawiamy na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie rozgrzewamy grill
  • Mięso z warzywami nadziewamy na patyki do szaszłyków, kładziemy na grill i grillujemy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Do sporządzenia szaszłyków możesz dodać więcej, ulubionych warzyw np. czerwoną cebulę.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor koktajlowy (320 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Papryka żółta (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Grillowane szaszłyki krewetkowe

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Patyki do (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski Cukinię kroimy na plastry i przenosimy do miski Do miski wlewamy (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm (…)

WIĘCEJ >