Szaszłyki z kurczaka z miodem
Szaszłyki z kurczaka z miodem
Przygotowanie
- Mięso oczyszczamy i kroimy w większą kostkę
- Paprykę kroimy w kostkę o podobnej wielkości kawałków mięsa
- Cukinię kroimy w plasterki
- Cebulę obieramy i kroimy w ósemki
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Do miski wlewamy sok z cytryny oraz tłuszcz (oliwę), dodajemy miód, musztardę, czosnek oraz przyprawy (tymianek) i dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy do miski mięso oraz warzywa i dokładnie mieszamy, tak aby wszystko dokładnie pokryło się marynatą
- Miskę odstawiamy na ok. 1 godz.
- Po tym czasie rozgrzewamy grill
- Mięso z warzywami nadziewamy na patyki do szaszłyków, kładziemy na grill i grillujemy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Do sporządzenia szaszłyków możesz dodać więcej, ulubionych warzyw np. czerwoną cebulę.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Pomidor koktajlowy (320 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Papryka żółta (200 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Musztarda (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem ziemniaczany z boczkiem
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową Na ten…
WIĘCEJ >Pieczona dynia
Kroimy dynię na pół Wydłubujemy łyżką pestki Kroimy dynię w plastry Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju) Polewamy oliwą i sypiemy solą Piekarnik nastawiamy na 200 st…
WIĘCEJ >Aromatyczny pilaw z migdałami
Cebulę z imbirem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy imbir, przyprawy (kurkumę, cynamon i kolendrę) oraz płatki migdałowe i smażymy przez…
WIĘCEJ >Sałatka z buraków z kozim serem
Sałatka: Gruszkę pokroić w plastry Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu Na środku ułożyć plastry gruszki Posypać grzankami ze smalcu Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach Polać 1 porcją sosu z granatów Sos…
WIĘCEJ >