fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki z kurczaka z miodem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4029f323-6525-4b7f-b6ef-a42c88c2332d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki z kurczaka z miodem

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w większą kostkę
  • Paprykę kroimy w kostkę o podobnej wielkości kawałków mięsa
  • Cukinię kroimy w plasterki
  • Cebulę obieramy i kroimy w ósemki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Do miski wlewamy sok z cytryny oraz tłuszcz (oliwę), dodajemy miód, musztardę, czosnek oraz przyprawy (tymianek) i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy do miski mięso oraz warzywa i dokładnie mieszamy, tak aby wszystko dokładnie pokryło się marynatą
  • Miskę odstawiamy na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie rozgrzewamy grill
  • Mięso z warzywami nadziewamy na patyki do szaszłyków, kładziemy na grill i grillujemy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Do sporządzenia szaszłyków możesz dodać więcej, ulubionych warzyw np. czerwoną cebulę.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor koktajlowy (320 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Papryka żółta (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaki zapiekane z serem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i przenosimy do naczynia żaroodpornego Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy, przenosimy do naczynia z ziemniakami i mieszamy Do rondla wlewamy mleko, dodajemy śmietanę…

WIĘCEJ >

Pomidorowa wołowina z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Na patelni podgrzewamy pół szklanki wody. Wrzucamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gdy mięso zmieni już lekko kolor, zalewamy je passatą pomidorową i…

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie ananasowym

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy połowę sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut Ananasa odsączamy z zalewy (syrop zostawiamy) i kroimy na kawałki Cebulę kroimy w ćwiartki Pomidory kroimy…

WIĘCEJ >

Grillowany camembert, szynka parmeńska i warzywa

Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy po ok. 3 minuty z każdej strony, aż stanie się miękki i lekko brązowy Pomidora kroimy w ćwiartki Na talerzu układamy wszystkie warzywa oraz szynkę, na wierzch kładziemy…

WIĘCEJ >